01/10/2019

Científics internacionals i agents socials debatran a la URV sobre els reptes del canvi climàtic

Les Jornades “Emergència Climàtica i Transició Energètica” se celebren a Tarragona del 7 al 10 d’octubre per definir una estratègia de territori per als propers anys

La recerca científica és clau per dissenyar les respostes adequades als afectes del canvi climàtic. Per això, cal que els resultats de les investigacions arribin als agents polítics, socials i tècnics. Amb l’objectiu de facilitar l’accés al coneixement científic i trobar solucions per al territori, del 7 al 10 d’octubre se celebraran a la URV les Jornades “Emergència Climàtica i Transició Energètica. Reptes de la Catalunya Sud”, organitzades per la pròpia Universitat i la Diputació de Tarragona. Acadèmics de renom internacional tractaran la monitorització del canvi climàtic, els efectes de la gestió energètica, el consum dels recursos i el seu impacte social, mentre que agents socioeconòmics, tècnics i polítics debatran el darrer dia l’estratègia de la Catalunya Sud en aquest àmbit per als propers anys.

La URV també vol implicar la comunitat universitària en la lluita contra el canvi climàtic, per això ha convidat la investigadora de ciències del medi ambient de la Universitat d’East Anglia (Gran Bretanya), Clare Goodess, a pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2019-20: “Per què la UEA ha declarat una emergència per al clima i la biodiversitat”. L’acte, que és obert, se celebrarà el 9 d’octubre a les 12 h a l’Aula Magna del campus Catalunya. La recerca de Goodess facilita l’ús de la informació climàtica per a diversos sectors, incloent-hi la sanitat, l’agricultura, el turisme, les energies renovables i les infraestructures.

La primera jornada de la trobada serà, però, el 7 d’octubre, i proporcionarà informació de com la ciència contribueix a millorar el coneixement, monitorització i predicció del canvi climàtic. També s’hi explicarà l’impacte climàtic en alguns dels ecosistemes de la Catalunya Sud. Entre els ponents d’aquest dia destaquen els presidents de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial: Manola Brunet, catedràtica del Departament de Geografia de la URV, i Thomas Peterson, ex-investigador en cap del NOAA’s National Center for Environmental Information a Ashville (Estats Units). A més a més, hi haurà una taula rodona amb representants dels moviments socials de lluita contra el canvi climàtic i periodistes especialitzats en informació sobre el medi ambient.

Durant la segona jornada, el 8 d’octubre, es debatrà sobre les estratègies de recerca, desenvolupament i innovació per abordar la transició energètica i que el territori tingui una agenda conjunta per guiar l’estratègia en aquest camp els propers anys, que redueixi els gasos d’efecte hivernacle i alhora garanteixi un desenvolupament econòmic sostenible. Un dels ponents destacats d’aquest dia és Pim de Boer, assessor de política estratègica de la Unió Europea per a la Universitat Lliure d’Amsterdam (Països Baixos).

Un fòrum per al territori

El quart dia, el 10 d’octubre, la jornada es transformarà en un fòrum perquè la societat civil, els agents socioeconòmics, la Universitat, les administracions i els actors polítics de la regió debatin conjuntament les actuacions i la mobilització que cal per fer front a l’emergència climàtica i a la transició ecoenergètica de la Catalunya Sud. Entre les persones que intervindran en la taula rodona inicial hi ha Marc Castellnou, cap dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, i Francesc Barbero, alcalde de Flix.

Un moment de la presentació de les Jornades Emergència Climàtica i Transició Energètica, amb Alberto Coronas, investigador de la URV; Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; María José Figueras, rectora de la URV; Manola Brunet i Antoni Pigrau, investigadors de la URV.

Amb les Jornades “Emergència Climàtica i Transició Energètica”, la URV “vol actuar com a catalitzador d’iniciatives que contrarestin el canvi climàtic”, ha apuntat la rectora, María José Figueras durant la presentació de l’esdeveniment. En aquest context, ha reiterat el compromís de la Universitat en la recuperació de la zona de la Ribera d’Ebre afectada per l’incendi forestal d’aquest estiu, i ha explicat que “en la quarta jornada els diferents agents discutiran com fer emergir aquest territori a partir de projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), amb la implicació de la Diputació, els municipis, la Generalitat i la pròpia URV”.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha puntualitzat que “l’emergència climàtica i la transició energètica són qüestions que cal afrontar i treballar especialment des del món local. En concret, de de l’àmbit administratiu municipal i supramunicipal, convertits en agents reals de transformació d’hàbits i pautes de conducta que progressivament s’estenguin al conjunt del país”.

A més del lloc web de l’esdeveniment, el programa complet també es pot consultar aquí.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*