14/09/2015

Nous estudis avalen els beneficis de la dieta mediterrània per prevenir la retinopatia i el càncer de mama

Els dos nous treballs d’investigació s'emmarquen en el projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). En un d’aquests, publicat a la revista "Diabetis Care" i coordinat per la URV, es conclou que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva redueix en un 44% el risc de patir retinopatia en els pacients diabètics. L’altre treball, publicat a la revista "JAMA Internal Medicine", associa la dieta mediterrània amb una reducció del risc de patir càncer de mama. Aquest darrer estudi està coordinat per la Universitat de Navarra i hi han participat investigadors de la URV, encapçalats pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó

Amanida

La possibilitat de complicacions cròniques és una de les preocupacions de les persones amb diabetis que saben que l’augment de sucre a la sang provoca que els vasos sanguinis es taponin i, per tant, es dificulta que la sang circuli cap a determinats òrgans, fet que comporta que aquests perdin les seves funcions. Les complicacions microvasculars que afecten el ronyó i els ulls, són les més precoces i poden produir retinopatia diabètica, -afectacions oculars que poden conduir a la ceguera- o nefropaties diabètiques, que poden comportar una insuficiència renal, és a dir que els ronyons deixin de funcionar. Fins avui no hi havia estudis clínics que avaluessin el paper dels patrons dietètics sobre la influència de les complicacions diabètiques microvasculars. És per això que investigadors del projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) han estudiat l’efecte de la dieta mediterrània sobre la reducció d’aquests riscos. I han evidenciat, després de seguir durant 6 anys a una gran població de diabètics, que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva pot reduir fins un 44% el risc de patir retinopatia.

En aquest estudi hi han participat voluntàriament 3.614 homes i dones d’entre 55 i 80 anys –amb una mitjana de 67 anys-  amb diabetis tipus 2 que formaven part de l’estudi PREDIMED, l’estudi multicèntric  d’intervenció nutricional aleatoritzat realitzat en una població d’alt risc cardiovascular par avaluar la importància de la dieta mediterrània en la prevenció cardiovascular. Els participants es van dividir en tres grups i se’ls va assignar de manera aleatòria a una de les tres intervencions dietètiques: consells per  seguir una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva extraverge , consells per seguir una dieta mediterrània complementada amb fruita seca i consells per seguir una dieta baixa en greix tant d’origen animal com vegetal (grup control).

Durant els sis anys de seguiment es van identificar 74 nous casos de retinopatia i 168 de nefropatia diabètica. Pel que fa a la retinopatia es van trobar diferències significatives entre les persones que havien seguit la dieta mediterrània i els que no. D’aquesta manera els resultats del treball han confirmat que la dieta mediterrània (complementada amb oli d’oliva) redueix en un 44% el risc de patir retinopatia en els pacients diabètics, la principal causa de ceguera entre aquests pacients. Els qui van complementar la dieta amb fruita seca tenien una reducció no significativa del risc del 37% en comparació als que prenien una dieta baixa en greix.

Aquest treball s’ha publicat aquest dilluns, 14 de setembre,  a la revista científica Diabetes Care i l’han dut a terme científics (Andrés Díaz-López, Nancy Babio i Josep Basora) del projecte PREDIMED liderats pel professor Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, membres del Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i l’Institut Català de la Salut.

Prevenció del càncer de mama

En un altre estudi  publicat aquest dilluns a la revista JAMA Internal Medicine, es conclou que la dieta mediterrània redueix el risc de desenvolupar càncer de mama. Així ho ha demostrat una investigació coordinada per la Universitat de Navarra i  el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l’Obesitat CIBERobn, emmarcat en el gran assaig clínic multicèntric PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). En el treball hi han participat també investigadors de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Universitari Sant Joan de Reus-Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, liderats pel catedràtic  Jordi Salas-Salvadó.

Els investigadors han analitzat els efectes de dues intervencions amb dieta mediterrània (complementada amb 30 grams/dia d’oli d’oliva verge extra o 30 grams per dia d’una barreja de nous, avellanes i ametlles), en comparació amb un grup de dones a les que se’ls aconsellava que seguissin una dieta baixa en greix.

De 2003 a 2009, es van reclutar 4.282 dones d’entre els 60 i els  80 anys – amb una mitjana de 67,7-  i amb alt risc de malaltia cardiovascular. En aquest cas les dones també es van  assignar, a l’atzar, o bé a la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva extra verge (1.476 dones), a la dieta mediterrània complementada amb fruita seca (1.285 dones) o a  la dieta control, amb consells per reduir la seva ingesta dietètica de greix (1.391 dones). Durant una mitjana de seguiment de gairebé cinc anys, els autors van identificar 35 nous casos de càncer de mama.  Els autors conclouen que les dones que segueixen una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva van mostrar un risc 68% relativament menor de càncer de mama maligne que les assignades a la dieta control. Les dones que van seguir una dieta mediterrània complementada amb fruita seca van mostrar una reducció del risc no significativa en comparació de les dones del grup de control.

Segons els autors, l’assignació de les participants al patró de dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge –on aquest suposi almenys el  15% de l’energia ingerida- explica en gran part la protecció aconseguida contra el càncer de mama. Segons el doctor Jordi Salas-Salvadó, “el càncer de mama és una malaltia relativament freqüent que afecta especialment a dones i que suposa un greu problema per la salut pública ja que és relativament freqüent que una dona estigui afectada per aquest tipus de tumor contribuint a disminuir l’esperança de vida”. I afegeix que aquest estudi “suggereix per primera vegada, amb un alt grau d’evidència que la dieta -en aquest cas la dieta mediterrània- té un important paper en la prevenció d’aquesta malaltia”.

Tos dos estudis s’han realitzat en el marc del gran assaig PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), que es  va dissenyar per provar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. El projecte PREDIMED és un estudi multicèntric realitzat per una xarxa d’ investigadors de diferents universitats i centres d’investigació del país. Actualment els centres PREDIMED estan integrats al CIBERobn del Instituto de Salud Carlos III.

Referència bibliogràfica: Díaz-López A, et al. “Mediterranean Diet, Retinopathy, Nephropathy, and Microvascular Diabetes Complications: A Post Hoc Analysis of a Randomized Trial”. Diabetes Care 2015;38:1–8 | DOI: 10.2337/dc15-1117

Toledo E. et al. “Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial” JAMA Intern Med. Published online September 14, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2015.4838.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*