28/11/2016

El congrés “El Nadal en escena” uneix la recerca universitària amb la cultura popular

Investigadors i experts dels Països Catalans i de l’Estat espanyol, Itàlia, Alemanya i Polònia han participat en aquest congrés científic internacional, i han analitzat les mostres escèniques entorn al Nadal. S'ha dut a terme del 24 al 26 de novembre, a la URV i al Palau Marc de Barcelona

El Nadal és un moment clau en el calendari europeu de tots els temps: primer com a festivitat agrícola a l’entorn del solstici hivernal, després com a celebració romana del naixement del Sol Invicte, que tenia lloc quan la durada de la llum diürna comença a incrementar-se després del solstici d’hivern, fet que suposa el “renaixement” del sol. I estratègicament, el cristianisme situà el naixement del seu heroi en una data tan significativa.

Amb motiu d’aquesta efemèride es va desenvolupar, durant l’Edat Mitjana, un espès teixit ritual amb manifestacions festives que sovint van incloure l’acció escènica, i a l’entorn de les quals la població s’aplegava per afermar la seva identitat i pertinença. Tan cohesionadores van resultar aquestes representacions, que en alguns casos han perviscut fins avui.

En el congrés internacional “El Nadal en escena” diversos especialistes europeus han analitzat les mostres escèniques a l’entorn del Nadal, que s’han desenvolupat des de l’Edat Mitjana fins avui mateix als Països Catalans i altres cultures d’Europa, i s’han posat en relació les distintes celebracions i actes. D’aquesta manera, s’han fet aportacions significatives sobre el teatre nadalenc a Catalunya (incloent-hi el Rosselló), València i Balears, així com el desenvolupat a Castella, Anglaterra, Itàlia, Alemanya i Polònia. Els dies 24 i 25 de novembre els participants s’han aplegat a la Sala de graus del campus Catalunya.

congresnadal16cart

La trobada científica ha relligat, però, la recerca universitària amb la cultura popular, la investigació amb la vivència, i així s’han examinat significatives mostres del teatre de titelles sobre el tema de Nadal que perviu a Portugal, Polònia i, a Catalunya, a Alcoi (Betlem de Tirisiti), així com les distintes tradicions de pessebres vivents i pastorel·les d’una riba a l’altra de la Mediterrània. Tot plegat s’ha concretat, en la darrera jornada el dia 26 de novembre al Palau Marc de Barcelona, amb una sessió monogràfica dedicada als “Pastorets” de Josep M.Folch i Torres, que enguany compleixen 100 anys, i altres peces similars que se segueixen representant arreu del país.

El Comitè Organitzador l’han format els professors Francesc Massip, Lenke Kovács i Diana Gorostidi, del Departament de Filologia Catalana. Han organitzat el congrés el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, el grup de recerca Literatura, Art i Representació a la llarga Edat Mitjana, LAIREM i la URV, amb la col·laboració de la Facultat de Lletres, la Fundació Folch i Torres, la Fundació La Roda, l’ICE, l’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*