Notes de premsa 23/02/2017

El programa RecerCaixa selecciona dos projectes de la URV

Un projecte sobre competències lingüístiques en l'era digital, del Departament de Gestió d'Empreses i un altre sobre gestió col·laborativa en salut mental, del Medical Anthropology Research Center, que es fa conjuntament amb la UOC, han rebut avui aquests ajuts, que atorga cada any l'Obra Social "la Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP)

D'esquerra a dreta, M. Antònia Martorell -que va recollir el premi en nom d'Àngel Martínez-, Antoni Vidal i Amado Alarcón, investigadors de la URV que participen en els dos projectes premiats.
D'esquerra a dreta, M. Antònia Martorell -que va recollir el premi en nom d'Àngel Martínez-, Antoni Vidal i Amado Alarcón, investigadors de la URV que participen en els dos projectes premiats.

“Competències lingüístiques en l’era digital: la millora de la productivitat i l’ocupabilitat laboral” és el títol d’un dels dos projectes de la URV seleccionats dins del programa RecerCaixa 2016. Els investigadors principals són Antoni Vidal i Amado Alarcón, del Departament de Gestió d’Empreses de la Universitat, i rebrà un finançament de 96.930 euros.

El projecte es contextualitza en l’era de l’economia digital, en què les competències lingüístiques han esdevingut un element clau de productivitat i ocupabilitat. Tot i així, no s’ha investigat científicament com les diferents ocupacions i empreses fan servir les competències lingüístiques en la pràctica laboral. En aquest context, el projecte té per objectiu dissenyar una Escala Lingüística de Treball (ELT) que permeti, d’una banda, analitzar i proposar millores en la productivitat segons els components lingüístics del procés productiu. I, de l’altra, incidir sobre l’ocupabilitat dels treballadors millorant la seva formació. L’ELT assignarà uns valors que tindran una elevada aplicabilitat tant en científics socials, centres de formació, agències d’acreditació de competències laborals, empreses, entitats i agents socials. Els ciutadans també es podran beneficiar d’aquest projecte mitjançant l’impacte de les seves aplicacions orientades a augmentar l’ocupabilitat i les accions de divulgació previstes.

Antoni Vidal, del Departament de Gestió d'Empreses, recollint el diploma.
Antoni Vidal, del Departament de Gestió d’Empreses, recollint el diploma.

En aquest projecte també participen investigadors de las Universitat de Duisburg-Essen (Alemanya), la Universitat de Texas i El Paso (Estats Units), la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, la Universitat Nacional, Unidad Ajusco (Mèxic), la UdL, la UNED, la UB, la Universitat d’Economia i Negocis de Viena (Àustria), la Universitat de Ginebra (Suïssa) i la Universitat de Humbold (Berlin, Alemanya).

Acció participativa en salut mental

L’altre projecte seleccionat dins el programa RecerCaixa té l’objectiu de fer partícips els pacients de la presa de decisions a l’hora d’implementar tractaments de salut mental. Amb el títol de “La Gestió Col·laborativa de la Medicació: un projecte de recerca i acció participativa en salut mental”, es durà a terme entre la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb un finançament de 93.401 euros.

Aquest projecte està coordinat per Àngel Martínez, de Medical Anthropology Research Center de la URV, i per Asunción Pié, investigadora del grup de recerca Care and Preparedness in the Network Society (CareNet) -adscrit a l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3)- de la UOC.

M. Antònia Martorell, del Departament d'Infermeria, i membre del projecte sobre gestió col·laborativa en salut mental.
M. Antònia Martorell, del Departament d’Infermeria de la URV, i membre del projecte sobre gestió col·laborativa en salut mental, recollint el diploma.

Parteix de la idea de que els tractaments psicològics i farmacològics, base dels plans terapèutics en salut mental, contemplen l’ús de medicaments com els antipsicòtics. Aquest tipus de fàrmacs tenen efectes secundaris (augment del pes corporal, risc de síndrome metabòlica, dificultats de concentració, efecte en l’auto-estima, etc.) que sovint són motiu de rebuig dels pacients, i això dificulta el seguiment del tractament.

Prenent com a exemples bones pràctiques dutes a terme al Brasil i Canadà conegudes com a “gestió col·laborativa de la medicació”, l’objectiu d’aquest projecte és, a partir d’aquest model, implementar polítiques de salut integradores i sostenibles dins de l’àmbit de la salut mental per tal d’augmentar la participació i responsabilitat compartida amb els pacients en els seus tractaments, recuperant els seus drets en la presa de decisions.

En aquest projecte també intervenen investigadors de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul, la Universitat Federal de Alagoas i la Universitat de Campinas (Brasil), la Universitat de Califòrnia (Estats Units), i la Universitat de Montréal (Canadà). A més, compta amb la participació de l’Associació Sociocultural Radio Nikosia, de la Cooperativa Aixec; dels centres de salut mental d’adults Badalona 2 i de Nou Barris de Barcelona; de la Federació de Salut Mental de Catalunya; de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) i de Saräu: Associació per l’Oci Inclusiu.

Foto de grup amb els investigadors dels 18 projectes seleccionats dins el programa RecerCaixa.
Foto de grup amb els investigadors dels 18 projectes seleccionats dins el programa RecerCaixa.
Impuls de la recerca i foment de l’excel·lència

Els ajuts de la setena convocatòria del programa RecerCaixa s’han lliurat avui en un acte en el què han intervingut Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Jaume Casals, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), acompanyats d’Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. En total s’han lliurat 18 ajuts d’aquest programa, que té com a objectiu impulsar i fomentar la recerca d’excel·lència a Catalunya, incrementar el progrés social i econòmic, i millorar el benestar de les persones.

La dotació total que han rebut els nous projectes ha estat d’1,6 milions d’euros. Amb aquesta nova edició, i sumant-hi totes les convocatòries anteriors, des del 2010 fins al 2016, el programa RecerCaixa ha impulsat 157 projectes de 32 universitats i centres de recerca de tot Catalunya, als quals s’han destinat, en conjunt, 11,5 milions d’euros.

A aquesta setena convocatòria del programa, s’hi van presentar un total de 205 projectes de 47 institucions diferents, dels quals el 27% són recerques de l’àmbit de les humanitats i la cultura; el 23%, de les polítiques públiques; el 17%, de l’educació, i el 33% restant, de la inclusió social.

Programa Recercaixa

Print Friendly, PDF & Email