24/02/2016

El projecte EYTO aconsegueix fer augmentar el consum de fruita i l’activitat física entre els adolescents

Es tracta d’un projecte impulsat per joves i per a joves en el qual han participat 170 adolescents de 3r i 4t d’ESO de Reus. Amb “Som la pera”, com s’ha conegut la intervenció d’aquest projecte, s’ha aconseguit fer incrementar el consum de fruita —principalment en les nenes— i augmentar l’activitat física extraescolar, sobretot dels nens. Aquest dimarts, 23 de febrer, s’han fet públics els resultats i s’ha presentat un nou projecte, l’EYTO-Kids

Dos cursos després de l’inici del projecte EYTO (European Youth Tackling Obesity), que ha impulsat la campanya “Som la pera”, aquest dimarts, 23 de febrer s’han donat a conèixer els resultats d’aquest projecte que promou l’alimentació saludable i l’activitat física entre els adolescents europeus. Cinc alumnes dels instituts Gaudí i Gabriel Ferrater de Reus han liderat la campanya a l’Estat espanyol, en la qual han elaborat activitats i tallers saludables relacionats amb l’alimentació i l’activitat física per treballar amb els seus companys i compartir a les xarxes socials.

Els alumnes promotors dels instituts participants, durant la presentació del projecte EYTO, , que ja ha finalitzat.
Els alumnes promotors dels instituts participants, durant la presentació del projecte EYTO, que ja ha finalitzat.

La iniciativa “Som la pera” ha aconseguit resultats satisfactoris segons els seus impulsors, ja que després de dos cursos acadèmics, el percentatge d’adolescents en el grup d’intervenció (IES Gaudí i IES Gabriel Ferrater) que consumeix més d’una porció de fruita al dia ha augmentat en un 11,6% en comparació del grup control (IES Vilaseca, IES Josep Tapiró i IES Roseta Mauri). Això significa que, després de la campanya, un 38,5% dels adolescents consumeixen més d’una porció de fruita al dia en comparació del 26,6% d’adolescents del grup control, és a dir, els qui no han participat en el programa.

Analitzant els resultats per gènere, pel que fa a les noies, en aquest grup es va augmentar el consum d’una fruita més al dia en un 13,9%. Concretament, a hores d’ara el 43,1% de les noies del grup d’intervenció arriba a la quantitat recomanada a escala internacional sobre el consum diari de tres peces de fruita al dia. A més a més, el 35,4% dels adolescents que van participar en el projecte manté o augmenta el seu rendiment de més de sis hores a la setmana d’activitat física, en comparació del 18,6% del grup control. Analitzant els resultats per gènere, el 59,9% dels nois que van participar en les activitats —en comparació del 25,5% dels que no les van rebre—, arriben a les recomanacions internacionals de l’Organització Mundial de la Salut per a la pràctica de l’activitat física, que són 60 minuts d’activitat física al dia.

El projecte EYTO, concretament la campanya “Som la pera”, l’han liderat cinc estudiants dels instituts Gaudí i Gabriel Ferrater de Reus: Andrea Canals, Nerea Carrión, Èlia Pujades, Adrià Roig i Cassandra Rodríguez. En aquesta intervenció feta per joves i per a joves, els mateixos adolescents han dissenyat deu reptes en forma d’activitats per als seus companys i les han implementat als instituts durant els cursos escolars 2013-14 i 2014-15. Alguns exemples són: activitats sobre les begudes ensucrades, una gimcana saludable, una activitat sobre balanç energètic i el concurs PeraXef, entre d’altres.

EYTO és un projecte del Programa de salut de la Direcció General de Sanitat i Consumidors de la Unió Europea (DG-SANCO). A Catalunya, EYTO i la campanya “Som la pera” els lideren el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i hi han participat l’Hospital Universitari Sant Joan i de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació. n’han format part joves de quatre estats membres de la UE: Espanya, el Regne Unit, Portugal i la República Txeca.

EYTO-Kids, promoure estils saludables a primària

Coincidint amb la presentació dels resultats del projecte EYTO, s’ha donat a conèixer el nou projecte EYTO-Kids, que ha rebut un dels premis de l’Obra Social “la Caixa”, en la convocatòria “Acció social i interculturalitat”. L’objectiu és impulsar estils saludables de vida i se centra, també, a augmentar el consum de fruita i verdura i l’activitat física en adolescents i en escolars. En aquest cas, però, la implementació de l’EYTO-Kids es farà als instituts públics d’educació secundària i a les escoles públiques d’educació primària de Reus. Començarà aquest febrer i tindrà una durada de deu mesos. Hi participaran uns 120 adolescents que dissenyaran activitats de promoció de la salut per a més de 350 escolars d’educació primària de Reus. Els centres educatius que intervindran en el projecte EYTO-Kids són: Els Ganxets, Montsant, Pompeu Fabra, Prat de la Riba, Rosa Sensat, Eduard Toda, Rubió i Ors, Pi del Burgar, Mowgli, Misericòrdia, Cèlia Artiga, Joan Rebull, Ciutat de Reus, Sant Bernat Calbó, Dr. Alberich i Casas i General Prim, i els instituts d’educació secundària Domènech i Montaner, Salvador Vilaseca, Roseta Mauri, Pi del Burgar, Gabriel Ferrater, Gaudí i Baix Camp. També en formen part la URV, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS).

En aquestes iniciatives, la funció dels professionals de promoció de la salut és acompanyar el lideratge dels estudiants en els projectes de promoció d’estils saludables de vida i reforçar la seva formació en aquesta matèria. La singularitat és que els adolescents s’impliquen en activitats de promoció d’estils de vida saludables i involucren els seus companys d’institut o els altres escolars.

Balanç_EYTO_16
De dreta a esquerra el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Antoni Castro; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, el rector de la URV, Josep Anton Ferré; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer i el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix.

L’acte d’aquest dimarts l’han presidit el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Antoni Castro; el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i hi han intervingut la doctora Rosà Solà , professora del Departament de Medicina i Cirurgia, i els cinc alumnes promotors, que han presentat el projecte.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*