29/05/2015

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a les Terres de l’Ebre arriba al nivell més alt de la darrera dècada

Per segon trimestre consecutiu tots els grans sectors econòmics van generar llocs de treball en termes nets, en especial els serveis i la construcció. Aquestes dades s'han fet públiques en la presentació del Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l'Ebre del primer trimestre de 2015

L'augment d'afiliats a les Terres de l'Ebre supera la mitjana catalana.

“Bones xifres globals” són les que recull el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del primer trimestre de 2015. Així ho ha assegurat el catedràtic d’economia i director de la Càtedra d’Economia Local i Regional del campus Terres de l’Ebre de la URV,  Juan Antonio Duro, durant la presentació que ha fet dijous, 28 de maig a l’Aldea, acompanyat per la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, i per l’alcalde en funcions de la població, Daniel Andreu.

Una de les primeres xifres que referma l’assentament de la recuperació que viu el territori des de fa uns mesos, és el nombre d’afiliats a la Seguretat Social que amb 46.982 cotitzants creix un 5% interanual els primers mesos de 2015. Aquesta pujada supera fins i tot la mitjana catalana situada en el 3,8%, i és la més alta enregistrada en els darrers 10 anys. Segons Juan Antonio Duro “aquest creixement s’explica novament per l’embranzida del règim general, els assalariats, i pel dinamisme dels serveis, que arriba a un creixement de cotitzants del 6%, amb l’hostaleria al capdavant molt probablement animada per un inici de temporada avançat per les dates de Setmana Santa, i per segon trimestre consecutiu també creix molt la construcció, un 5,4%, 2 punts per sobre del passat trimestre. “Tot i aquestes bones dades però, em refermo en el toc d’atenció del passat trimestre pel fet que hi ha quantitat però no qualitat en l’oferta de treball”, ha apuntat.

El sector dels serveis, amb l'hosteleria al capdavant, és el que més s'ha dinamitzat.
El sector dels serveis, amb l’hosteleria al capdavant, és el que més s’ha dinamitzat.

Tot i les màximes en serveis i en la construcció, el creixement s’enregistra també en la resta dels grans sectors econòmics, això sí, amb més moderació, i en les quatre comarques ebrenques. Cal destacar la crescuda de llocs de treball en la Ribera d’Ebre amb un 10,9%, molt influenciada novament per l’efecte per Móra d’Ebre on s’han incrementat notablement les activitats sanitàries; segueix el Montsià, amb un creixement del 5,1% esperonat per la construcció, sobretot en la capital, Amposta; després s’hi troba el Baix Ebre amb una pujada del 3,9% i, finalment, la Terra Alta amb un creixement més moderat del 3% perquè és una comarca amb una orientació més clara a l’agricultura.  Si bé Móra d’Ebre ha estat la població més prolífica a l’hora de crear llocs de treball (26,9%) com dèiem pel sector sanitari, juntament amb Sant Carles de la Ràpita (11,1%), en aquest cas per l’hostaleria i en menor mesura pel comerç i la construcció,  en el pol oposat es troben Ulldecona, que perd força per la caiguda de les indústries extractives, amb una pèrdua d’afiliació del 2,2% i Santa Bàrbara amb un -l’1,5%.

Menys atur

Quant a l’atur, segons el butlletí, continua caient amb força per cinquè trimestre consecutiu. Així, els tres primers mesos d’enguany va disminuir un 8,9%, gairebé un punt per sobre de la mitjana catalana, situada en el 8,1%, i es van enregistrar 14.786 persones sense feina.  La caiguda s’ha accelerat en totes les comarques, excepte a la Ribera d’Ebre que ha estat més moderada. Aquest cop l’atur ha baixat tant entre els homes, un 12,7%, com entre les dones, un 4,5%, actualment hi ha 7.156 dones a l’atur. I aquesta baixada de l’atur ha estat especialment forta entre els més joves, un -12,4% en els menors de 30 anys, n’hi ha 2.279 joves a l’atur, i un -16,8% entre les persones que estan a la trentena, en són 3.564 aturats registrats en aquest franja d’edat. Per contra, l’atur s’estabilitza entre les persones de 50 anys, quan en els passats trimestres no parava de créixer, però continua augmentant en els majors de 55 anys, els aturats de més de 50 anys ja sumen 5.061 persones.

En aquest sentit, Duro ha tornat a remarcar “la transcendència de dissenyar plans específics d’ocupació i empleabilitat per a aquest col·lectiu”. La davallada de les xifres de l’atur també ha afectat tots els nivells formatius, tot i que destaca una baixada d’un 30% entre els universitaris de primer cicle, i ha superat el 10% entre els estudiants de formació professional superior i entre les persones sense estudis. També han rebaixat la bossa d’aturats totes les categories d’ocupació, tot i que el gruix dels descensos es concentren entre els treballadors industrials i de la construcció, els operaris i els treballadors no qualificats, resultats consistents amb l’evolució sectorial.

Amb totes aquestes dades a la mà i les existents a nivell general, el professor Duro  torna a veure “expectatives positives pels propers trimestres a nivell global amb l’esperança de que es traslladin en millores perceptibles per a la ciutadania que redueixin els nivells de desigualtat”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*