15/10/2018 Entrevista

Mariana Palumbo, investigadora del programa Juan de la Cierva al Grup Sustainable Computer Aided Process Engineering (SUSCAPE)

“Avaluem l’impacte ambiental dels edificis a diferents escales mitjançant eines informàtiques”

Les cases prefabricades amb materials vegetals tenen cada cop més demanda perquè són resistents i molt aïllants.

En què consisteix la teva recerca?

Amb el grup de recerca SUSCAPE utilitzem eines informàtiques per tal de posar números, d’avaluar quin és l’impacte ambiental dels edificis a diferents escales. Des de l’escala petita, que són els materials de construcció, fins a l’escala més gran que és la dels edificis sencers o grups d’edificis, i com es comporten energèticament.

Com es desenvolupa aquesta anàlisi?

Al grup SUSCAPE treballem en la programació matemàtica aplicada a diferents materials, entre altres, els de construcció d’edificis. Així, analitzem l’impacte ambiental de la construcció i l’energia que consumiran al llarg de la vida útil.

Quins són els materials que investigueu?

Un dels materials que investiguem són els aïllants fets a partir de medul·la vegetal, com la canya de blat de moro. Les seves propietats es comparen amb les d’altres materials aïllants del mercat.

Quins resultats heu obtingut?

Les eines que utilitzem ens mostren que les elecccions que a priori ens podrien semblar les més eficients no sempre ho són, i per tant ens serveixen per triar entre diferents opcions de forma informada. A priori tenim el poliuretà que té unes propietats tèrmiques millors que altres materials del mercat; però si utilitzem les nostres eines d’optimització trobarem que hi ha altres materials que si tenim tot el cicle de vida dels materials són més eficients.

I en què pot ajudar aquest sistema?

El sistema ajuda que fabricants i professionals de la construcció prenguin la millor decisió.

Quines altres aplicacions tenen aquestes eines?

La gràcia de les eines que utilitzem és que ens permeten triar entre diferents opcions tenint en compte, alhora, diferents propietats, de manera que podem optimitzar el cost, l’impacte ambiental i si volguéssim les propietats tèrmiques del material. Aquest tipus d’eines es poden utilitzar per moltes altres comparatives. Per exemple, ara estem analitzant com podria millorar la producció energètica dels edificis si integrem energies renovables a les cobertes dels habitatge.

El sector de la construcció està conscienciat respecte l’ús de materials reciclables?

Les cases de palla prefabricades s’han industrialitzat i els preus s’han abaixat, però aquesta opció segueix sent molt minoritària al sector residencial espanyol, que torna a créixer amb força després d’anys paralitzat per la crisi.

Arquitectura sostenible

Ciencia en 1 minuto: ¿Què és l’edificació de balanç zero?

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*