07/10/2017 Entrevista

Montserrat Dieguez, investigadora ICREA Acadèmia. Catedràtica del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV

“Dissenyem el catalitzador des de zero, l’apliquem i estudiem per a què és efectiu”

La catedràtica del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili es dedica al disseny de catalitzadors per optimitzar els processos industrials. Diéguez i els seus col·laboradors n’han dissenyat i provat diferents, però els resultats encara trigaran anys.

Què és un catalitzador?

Els catalitzadors són substàncies dissenyades per variar la velocitat de les reaccions i fan possibles processos que no ho són. Són molt importants en diferents etapes de la producció industrial i també en la síntesi de fàrmacs.

Cada cop se’n sent a parlar més, sobretot de les seves aplicacions

Avui en dia hi ha molts investigadors que fem recerca en aquest camp ja que reptes com generar energia neta a partir de l’aigua van alineats amb els objectius ambientals de la Unió Europea. Penseu que els catalitzadors han permès descobrir nous fàrmacs i materials i s’utilitzen sobretot per optimitzar els processos industrials. El procés es completa més ràpid, es fa servir menys energia i es generen menys subproductes.

I la vostra recerca concretament en què se centra?

Un dels objectius de la Unió Europea és minimitzar l’impacte de la contaminació degut als vehicles, i també a la producció industrial, concretament a alguns processos industrials. Nosaltres el que estem investigant és en catalitzadors que permetin la revalorització de molècules com el diòxid de carboni aplicant-ho a nous processos que permetin la formació de plàstics i nous medicaments.  El CO2 s’ha de capturar al punt on es produeixen les emissions per poder-lo retenir i reutilitzar

I per què és tan difícil fer-ho?

La dificultat és que la molècula del diòxid de carboni és una molècula molt estable i la seva revalorització necessita el trencament d’aquesta molècula i això és un repte molt important i en aquest punt és molt rellevant el disseny del catalitzador. Nosaltres el que fem és dissenyar aquest catalitzador des de zero, l’apliquem i estudiem per què és efectiu. És un repte molt atractiu, realment partim del no res, partim de zero, i qualsevol petit avenç és una satisfacció personal.

 

Catalitzadors per canviar el món:

 

Què fa un catalitzador?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*