Diari digital de la URV -

Aquesta iniciativa de divulgació científica està pensada per a què els mestres la treballin amb els seus alumnes de 5è i 6è de primària. L’han impulsat la Facultat de Química de la URV i l’ICIQ amb el suport de l’Observatori de la Igualtat de la Universitat

D’on ve la xocolata? Quines cultures la utilitzaven i per a què? Els estudiants de 6è de Primària de l’Escola Pau Delclòs van conèixer els orígens de la xocolata en un taller pràctic en què ells mateixos van elaborar una beguda de cacau com tal com feien els asteques. El va impartir Laura Bricio, investigadora del grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV. Aquesta activitat forma part del cicle “Ciència i xocolata”, impulsat per la Universitat i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), un projecte que té per objectiu fomentar les vocacions científiques entre els estudiants a partir de tallers impartits per dones investigadores, per tal d’incidir especialment en transmetre l’interès per la recerca entre les nenes.

La URV i l’Institut Català d’Investigació Química han impulsat aquests tallers, que s’han començat a impartir entre alumnes de 5è i 6è de Primària de l’escola Pau Delclòs de Tarragona. La primera de les cinc sessions s’ha fet el 23 de gener, i ha estat sobre l’ADN del cacau. Amb aquest projecte es volen fomentar les vocacions científiques entre els estudiants i incidir especialment en transmetre l’interès per la recerca entre les nenes

La col·laboració entre els grups del professor Pau Ballester, de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), i del professor Eduard Llobet, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha permès el desenvolupament d’un dispositiu capaç de detectar benzè en aire en quantitats inferiors als límits legals permesos. S’ha presentat una sol·licitud de patent amb els resultats obtinguts