Diari digital de la URV -

La infertilitat s’ha convertit en un problema de salut pública mundial que afecta el 15% de totes les parelles en edat reproductiva. Els factors masculins, entre els quals s’inclouen la disminució de la qualitat del semen, són els responsables d’aproximadament el 25% d’aquests casos

Dedicar diàriament més temps a activitats físiques d’intensitat moderada-alta i menys temps a activitats sedentàries, com veure la televisió, s’associa a tenir menys factors de risc cardiometabòlic com l’obesitat, la diabetis i alguns components de la síndrome metabòlica. Així ho indiquen els primers resultats fets públics de l’estudi multicèntric PREDIMED-PLUS

Consumir greixos saturats i d’origen animal, com la mantega, rica en àcids grassos saturats i trans, s’associa a tenir més risc de patir diabetis tipus 2. En canvi, el consum de iogurt sencer comporta menys risc. És el resultat del seguiment durant quatre anys de més de 3.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED, estudi clínic d’intervenció nutricional en pacients amb alt risc cardiovascular

Beure més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades o edulcorades, incloent-hi les begudes light i els sucs de fruita, augmenta l’obesitat abdominal, la hipertensió arterial, els nivells de triglicèrids en sang i redueix el colesterol bo. Són les principals conclusions d’una recerca realitzada en 1.868 persones d’entre 55 i 80 anys amb un alt risc cardiovascular. El treball forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), i els resultats s’han publicat a la revista Journal of Nutrition

Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts

Un estudi que ha comparat el patró de dieta entre persones de 10 a 23 anys amb malaltia celíaca i persones sanes de la mateixa edat, ha posat de manifest que, els primers, consumeixen més sucres afegits, més greix i més aliments rics en proteïnes. En canvi, ingereixen menys aliments rics en midons i una menor quantitat de micronutrients com l’ àcid fòlic, calci, ferro i magnesi. El treball l’han coordinat Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, investigadors del grup de recerca de la Unitat de Nutrició Humana, del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Institut d’Investigació Sanitària Pere Vigili i CIBERobn