24 setembre 2017

URV Activ@ - Diari digital de la Universitat Rovira i Virgili

Cerca avançada
16/02/2017

Consumir greixos saturats i d’origen animal augmenta el risc de patir diabetis tipus 2

Consumir greixos saturats i d’origen animal, com la mantega, rica en àcids grassos saturats i trans, s’associa a tenir més risc de patir diabetis tipus 2. En canvi, el consum de iogurt sencer comporta menys risc. És el resultat del seguiment durant quatre anys de més de 3.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED, estudi clínic d’intervenció nutricional en pacients amb alt risc cardiovascular

07/07/2016

El consum freqüent de begudes endolcides, light i sucs de fruita augmenta el risc de síndrome metabòlica

Beure més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades o edulcorades, incloent-hi les begudes light i els sucs de fruita, augmenta l’obesitat abdominal, la hipertensió arterial, els nivells de triglicèrids en sang i redueix el colesterol bo. Són les principals conclusions d’una recerca realitzada en 1.868 persones d’entre 55 i 80 anys amb un alt risc cardiovascular. El treball forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), i els resultats s’han publicat a la revista Journal of Nutrition

07/06/2016

La dieta mediterrània alta en ‘greix saludable’ no provoca augment de pes

Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts

03/05/2016

Dieta mediterrània per atenuar els efectes nocius de les acilcarnitines elevades a la sang, factor de risc cardiovascular

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili-Hospital Sant Joan de Reus i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, que formen part de la xarxa CiberObn, han dut a terme el primer estudi que demostra que la dieta mediterrània disminueix el risc de tenir uns nivells elevats d’acilcartinines, uns tipus de metabòlits o substàncies en sang que, en excés, augmenten el risc de malaltia cardiovascular. El treball, que forma part de l’estudi PREDIMED, s’ha publicat a la revista científica The American Journal of Clinical Nutrition

20/04/2016

Substituir carn vermella per carn blanca, ous o peix redueix el risc de la síndrome metabòlica

En persones amb un alt risc cardiovascular, el consum excessiu de carn vermella i carn vermella processada s’associa a tenir un 27% i un 37% respectivament de risc més alt de patir síndrome metabòlica en comparació d’aquelles que rarament en consumeixen. Substituir-ho per aliments com la carn blanca, llegums, peix i ous s’ha relacionat amb un menor risc de patir síndrome metabòlica. Aquests resultats es publiquen a la revista científica Clinical Nutrition, en el marc de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània)

18/02/2016

Un article de la Unitat de Nutrició Humana, dels de més impacte del 2015 segons l’American Heart Association

Un article científic publicat el novembre passat a l’”American Journal of Clinical Nutrition” ha estat considerat una de les publicacions de més impacte científic del 2015, per un dels comitès de l’American Heart Association. Es tracta d’un article sobre la relació entre el tipus i l’origen del greix consumit amb el risc de patir malalties cardiovasculars

25/11/2015

El tipus i l’origen del greix consumit determinen el risc de patir malalties cardiovasculars

És el resultat del seguiment, durant sis anys, de més de 7.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED. Segons l’estudi, el consum de greixos monoinsaturats i poliinsaturats -majoritàriament greixos vegetals- redueix entre un 32 i un 50% el risc de patir malalties cardiovasculars, mentre que el consum de greixos saturats i els trans -principalment provinents d’aliments càrnics i processats- s’associa a un risc de patir fins a un 30% més de malalties del cor