23 abril 2017

Diari digital de la Universitat Rovira i Virgili – URV activ@ - Notícies i actualitat de la URV

Cerca avançada
09/03/2017

La inactivitat física i els comportaments sedentaris s’associen a factors de risc cardiometabòlic

Dedicar diàriament més temps a activitats físiques d’intensitat moderada-alta i menys temps a activitats sedentàries, com veure la televisió, s’associa a tenir menys factors de risc cardiometabòlic com l’obesitat, la diabetis i alguns components de la síndrome metabòlica. Així ho indiquen els primers resultats fets públics de l’estudi multicèntric PREDIMED-PLUS

16/02/2017

Consumir greixos saturats i d’origen animal augmenta el risc de patir diabetis tipus 2

Consumir greixos saturats i d’origen animal, com la mantega, rica en àcids grassos saturats i trans, s’associa a tenir més risc de patir diabetis tipus 2. En canvi, el consum de iogurt sencer comporta menys risc. És el resultat del seguiment durant quatre anys de més de 3.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED, estudi clínic d’intervenció nutricional en pacients amb alt risc cardiovascular

13/02/2017

Neix la Càtedra URV-World Fòrum for Nutrition Research sobre Fruita Seca

Aquesta Càtedra neix per fer recerca i la difusió del coneixement a nivell internacional sobre els beneficis per a la salut de la fruita seca i dessecada. La seva constitució s’ha formalitzat amb la signatura d’un conveni al Rectorat i el seu director serà Jordi Salas, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV

07/07/2016

El consum freqüent de begudes endolcides, light i sucs de fruita augmenta el risc de síndrome metabòlica

Beure més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades o edulcorades, incloent-hi les begudes light i els sucs de fruita, augmenta l’obesitat abdominal, la hipertensió arterial, els nivells de triglicèrids en sang i redueix el colesterol bo. Són les principals conclusions d’una recerca realitzada en 1.868 persones d’entre 55 i 80 anys amb un alt risc cardiovascular. El treball forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), i els resultats s’han publicat a la revista Journal of Nutrition

07/06/2016

La dieta mediterrània alta en ‘greix saludable’ no provoca augment de pes

Adoptar un patró de dieta mediterrània, rica en greixos d’origen vegetal a partir d’aliments naturals (oli d’oliva i fruita seca) i sense restricció calòrica s’associa a una lleugera reducció del pes i menys circumferència de la cintura abdominal, en comparació d’una dieta baixa en greix en individus amb alt risc cardiovascular. És la conclusió d’un article que s’ha publicat a la revista The Lancet Diabetes & Endocrinology aquest dimarts

27/05/2016

La dieta dels celíacs és més desequilibrada pel que fa als sucres afegits, el greix i el contingut de micronutrients

Un estudi que ha comparat el patró de dieta entre persones de 10 a 23 anys amb malaltia celíaca i persones sanes de la mateixa edat, ha posat de manifest que, els primers, consumeixen més sucres afegits, més greix i més aliments rics en proteïnes. En canvi, ingereixen menys aliments rics en midons i una menor quantitat de micronutrients com l’ àcid fòlic, calci, ferro i magnesi. El treball l’han coordinat Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, investigadors del grup de recerca de la Unitat de Nutrició Humana, del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Institut d’Investigació Sanitària Pere Vigili i CIBERobn

18/02/2016

Un article de la Unitat de Nutrició Humana, dels de més impacte del 2015 segons l’American Heart Association

Un article científic publicat el novembre passat a l’”American Journal of Clinical Nutrition” ha estat considerat una de les publicacions de més impacte científic del 2015, per un dels comitès de l’American Heart Association. Es tracta d’un article sobre la relació entre el tipus i l’origen del greix consumit amb el risc de patir malalties cardiovasculars

25/11/2015

El tipus i l’origen del greix consumit determinen el risc de patir malalties cardiovasculars

És el resultat del seguiment, durant sis anys, de més de 7.000 homes i dones d’entre 50 i 80 anys participants en el projecte PREDIMED. Segons l’estudi, el consum de greixos monoinsaturats i poliinsaturats -majoritàriament greixos vegetals- redueix entre un 32 i un 50% el risc de patir malalties cardiovasculars, mentre que el consum de greixos saturats i els trans -principalment provinents d’aliments càrnics i processats- s’associa a un risc de patir fins a un 30% més de malalties del cor

14/09/2015

Nous estudis avalen els beneficis de la dieta mediterrània per prevenir la retinopatia i el càncer de mama

Els dos nous treballs d’investigació s’emmarquen en el projecte PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). En un d’aquests, publicat a la revista “Diabetis Care” i coordinat per la URV, es conclou que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva redueix en un 44% el risc de patir retinopatia en els pacients diabètics. L’altre treball, publicat a la revista “JAMA Internal Medicine”, associa la dieta mediterrània amb una reducció del risc de patir càncer de mama. Aquest darrer estudi està coordinat per la Universitat de Navarra i hi han participat investigadors de la URV, encapçalats pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó

08/09/2015

Els productes làctics amb pocs greixos i els iogurts redueixen el risc de desenvolupar la síndrome metabòlica

És el resultat d’una recerca que forma part de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) i que s’ha fet en 1.868 homes i dones d’entre 55 i 80 anys. La síndrome metabòlica és un conjunt de quadres mèdics que inclouen la hipertensió, alts nivells de sucre a la sang, nivells alts de triglicèrids i nivells de colesterol anormals