04/02/2019

L’exposició “Patufet on ets?” mostra totes les dimensions de la figura d’Aureli Capmany al CRAI Catalunya

Es basa en bona part de la documentació del Llegat Vidal-Capmany de la URV

Un moment de la inauguració de l'exposició "Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954)", amb Carme Oriol, responsable de l'Arxiu de Folklore i directora del Departament de Filologia Catalana de la URV.

Fins al 28 de febrer es pot veure al CRAI del campus Catalunya l’exposició “Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954)”, una mostra que recull les diferents facetes d’Aureli Capmany, narrador i folklorista, creador, entre d’altres, de la revista per a infants En Patufet, que dona nom a l’exposció. Comissariada per Montserrat Garrích i organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat, l’exposició es va exhibir al Palau Robert de Barcelona amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’escriptor i utilitza la documentació sobre Aureli Capmany que es troba a l’arxiu de la URV, en el Llegat Vidal-Capmany, que la seva filla va llegar a la Universitat.

Carme Oriol, directora del Departament de Filologia Catalana i responsable de l’Arxiu de Folklore de la URV, va participar en el catàleg de l’exposició, i també ha fet avui la inauguració de la mostra al CRAI Catalunya. Oriol ha fet una aproximació a la figura de Capmany precisament a través dels escrits de la seva filla, l’escriptora Aurèlia Capmany: “Era un home de la Renaixença, una descripció que li escau al cent per cent perquè va construir país des de molts àmbits, però sobretot des de la cultura popular”.

Aureli Capmany va contribuir al coneixement de la literatura popular catalana com a folklorista: fins als anys 30 del segle XX es va dedicar sobretot a l’estudi i la difusió de les rondalles, i, a partir d’aleshores, va conrear altres temes com les tradicions, la dansa i els jocs.

Carme Oriol ha convidat a fer estudis sobre Aureli Capmany “perquè encara hi ha moltes qüestions per descobrir”. De fet,encara hi ha part del material inclòs al Llegat Vidal-Capmany per explotar. En el fons documental de Maria Aurèlia Capmany, s’hi troba documentació del pare: la personal i comptable, producció literària, material referent a la seva activitat professional, correspondència i col·leccions.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*