Notes de premsa 04/12/2018

Una investigació situa al 1900 la primera projecció de cinema de la Conca de Barberà

Els nostres homes del diumenge és el llibre de la Unitat d'Investigació del Cinema que documenta els primers quaranta anys de projeccions a la comarca

Interior del Teatre-Cinema Principal de Montblanc. Foto: Albert Carreras.

Quan es va fer la primera projecció de cinema a la Conca de Barberà? Quines sales hi havia a començament de segle a cada poble de la comarca? De quan és la pel·lícula més antiga rodada a la Conca? Els nostres homes del diumenge respon els interrogants que Pedro Nogales, Alexandre Rebollo i José Carlos Suárez van fer-se per determinar quan i com va ser l’arribada del cinema a la comarca de la Conca de Barberà. Contràriament al que s’havia establert fins ara, els investigadors de la URV han situat els inicis del cinema a la comarca al 1900, l’any en què es fa la primera projecció a l’hotel Vil·la Engràcia de l’Espluga de Francolí.

Aquesta obra de Publicacions URV forma part d’un projecte més ampli, iniciat al 2014, quan José Carlos Suárez i Pedro Nogales van explicar els inicis del cine als pobles del Tarragonès al treball premiat pel Consell Comarcal del Tarragonès, El nostre cinema Paradís. El seguiria l’any 2017 La nostra gran il·lusió, també de Publicacions URV, que posa el focus sobre els inicis del cinema al Montsià. L’objectiu és, doncs, “estudiar els inicis del cine en tots els pobles de les deu comarques de la demarcació de Tarragona”, on l’arribada del cinema té diverses peculiaritats, explica José Carlos Suárez.

Es tracta d’investigar sobre un període molt poc estudiat, que comprèn les primeres quatre dècades dels segle XX. En el cas de la Conca de Barberà s’han localitzat 36 espais en 12 municipis dels 22 que té a la comarca. Malgrat que ja no es conserven, han trobat que les primeres imatges de les que se’n tenen referència són de Poblet al 1908, i la primera projecció es va fer a l’Espluga de Francolí, a l’hotel amb aigües termals de Vil·la Engràcia. Els historiadors argumenten que l’atracció turística d’aquests centres és determinant perquè havien d’oferir instal·lacions amb totes les comoditats i avenços als quals els clients de la burgesia catalana, especialment barcelonina, ja estaven acostumats a la gran ciutat.

“El treball de documentació ha estat ardu, basat en el buidat d’hemeroteca i la recerca d’arxiu”, explica Suàrez, Així, han revisat tots els diaris i revistes de la demarcació de Tarragona i l’hemeroteca de La Vanguardia, i els arxius de diversos àmbits: l’Arxiu Històric de Tarragona, l’Arxiu Comercal de la Conca de Barberà i els arxius municipals de diversos pobles. D’entre aquestes “hem investigat especialment la documentació de la Hisenda pública, que proporciona informació molt interessant i poc treballada”, afegeix el responsable de la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV.

Els nostres homes del diumenge s’ha publicat amb el suport de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. De fet, el Consell Comarcal ha fet d’aquest volum el primer d’una nova col·lecció de treballs sobre la comarca. El llibre es pot trobar al catàleg de Publicacions URV.

Print Friendly, PDF & Email