Notes de premsa 13/01/2020

Investigadores de la URV analitzen com promoure la creativitat en un entorn de treball cooperatiu

L’estudi identifica la descentralització del poder, el desenvolupament personal i la conciliació laboral i familiar com a factors que poden generar un clima favorable a la creativitat

Mar Joanpere, Eleni Papaoikonomou i Teresa Morlà, investigadores del Departament de Gestió d'Empreses.

La cooperativa d’arquitectes Lacol va ser creada a finals del 2008 per un grup de catorze estudiants d’arquitectura just després d’acabar els estudis. Nou anys més tard de la seva creació, Lacol ha promogut el disseny de la cooperativa d’habitatge en cessió d’ús La Borda, a Barcelona. També ha liderat canvis en les normatives del Col·legi d’Arquitectes i s’ha convertit en una referència en el món de l’arquitectura i del cooperativisme.

Teresa Morlà, Mar Joanpere, de l’àmbit de la sociologia, i Eleni Papaoikonomou, de màrqueting, les tres investigadores del Departament de Gestió d’Empreses de la URV, acaben de publicar un estudi en què analitzen la promoció de la creativitat en un entorn de treball cooperatiu, concretament d’aquesta cooperativa d’arquitectes, a causa de la seva capacitat innovadora dins del món de l’arquitectura.

En aquest treball les investigadores han pogut establir un diàleg amb la cooperativa per extreure’n els elements que millor podien explicar la creativitat i el seu impacte. L’estudi té dos objectius: un d’ells és entendre com es desenvolupa la promoció de la creativitat en el lloc de treball cooperatiu i l’altre estudiar els factors que poden accelerar el desenvolupament d’un clima més positiu per a la creativitat, potenciant elements transformadors i neutralitzar els elements d’exclusió.

Entre els elements transformadors principals les investigadores han identificat la descentralització del poder, que crea un espai de participació sense jerarquies, la qual cosa facilita que les normes siguin flexibles. D’aquesta manera l’organització pot adaptar-se als canvis en funció de les necessitats de l’equip. A més a més, cal destacar altres factors com el suport al desenvolupament personal de cada soci, el foment de la conciliació de la vida laboral amb la vida familiar, el respecte a la diversitat d’opinions i l’encoratjament a les noves idees com element de cohesió i diàleg entre iguals, fets que potencien que els professionals siguin més creatius i generin noves solucions a reptes socials.

Cada vegada més, la creativitat i l’impacte són elements que preocupen tant a la recerca com a l’economia i a la ciutadania. És per això que les investigadores han volgut estirar aquest fil per promoure models empresarials cooperatius que des de fa anys són referència a nivell creatiu i que, precisament per això, estan impactant i transformant la realitat social de l’entorn on treballen. L’anàlisi de precedents com Lacol o la construcció d’habitatges com els de La Borda ajudarà a entendre a les societats futures el per què de la transformació dels models d’habitatge i de convivència, en espais més sostenibles i comunitaris. A més, el treball explora nous formats organitzatius com a alternatives d’emprenedoria amb un impacte social transversal.

L’estudi no només pretén conèixer l’impacte del model cooperatiu sinó que es proposa obrir portes al coneixement en aquest àmbit, per garantir la transferència d’aquest impacte a d’altres contextos, ja que s’ha publicat en una revista d’accés obert. Segons les investigadores del projecte “no tan sols generem impacte social quan apliquem els resultats de la recerca i aquests milloren el context, sinó que també quan transferim l’impacte obtingut de manera que d’altres espais puguin utilitzar-lo”. D’aquí, asseguren la importància que l’estudi estigués en obert per garantir-ne l’accés a investigadors/es, institucions i ciutadania. L’article s’ha publicat a la revista d’accés obert The Qualitative Report.

Morlà-Folch, T., Joanpere-Foraster, M., & Papaoikonomou, E. (2019). Promoting Creativity in the Cooperative Work Environment: A Case Study of the Lacol Cooperative. The Qualitative Report, 24(11), 2722-2746. Retrieved from https://nsuworks.nova.edu/tqr/vol24/iss11/

Print Friendly, PDF & Email