06/11/2018

La Càtedra UNESCO d’Habitatge participa en la redacció de l’Agenda Urbana de Catalunya

Administracions i representants del teixit econòmic i social dissenyaran els hàbitats urbans del futur

Constitució de 'Assemblea Urbana de Catalunya al Palau de la Generalitat

L’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i integrat per totes les administracions i representants del teixit econòmic i social, es va constituir el dilluns 5 de novembre. Aquest òrgan serà l’encarregat d’elaborar l’Agenda Urbana de Catalunya, un acord estratègic de país per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte els impactes de la revolució tecnològica, els impactes ambientals i el canvi de model energètic. La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV és una de les 29 entitats observadores de l’Assemblea, que contribuiran a l’elaboració de l’Agenda Urbana.

La Càtedra d’Habitatge, junt la resta de membres (60) i observadors de l’assemblea van signar Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya. Deriva de la Nova Agenda Urbana aprovada per l’ONU el 2016, on es constatava que el món viu un procés d’urbanització irreversible i les poblacions, les activitats econòmiques, les interaccions entre societat i cultura, així com les repercussions ambientals i humanitàries es concentren cada cop més en les ciutats.

Actualment, el 54,60% de la població mundial viu en àmbits urbans i es preveu que la xifra arribi al 66% el 2050. En el cas de la Unió Europea, el 74% dels seus habitants viu en àrees urbanes i a Catalunya ho fan 8 de cada 10 ciutadans. No obstant, l’expansió i el creixement de les ciutats amb el model característic del segle XX, basat en el consum de sòl i en un urbanisme expansiu, ha provocat una sèrie de problemes endèmics. Així, Catalunya ha d’abordar les conseqüències d’una urbanització extensiva que ha fomentat la dispersió de la població i la seva dependència del vehicle privat, així com de les energies fòssils, altament contaminants. Els problemes en l’accés a l’habitatge, la desigualtat, la seguretat o la cohesió social i l’accés als serveis bàsics són alguns dels reptes de les ciutats catalanes actuals.

Més informació sobre l’Agenda Urbana de Catalunya, al web del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*