19/04/2018

La Càtedra URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació compleix deu anys

Es va renovar el conveni que permet generar coneixement de qualitat en Comunicació, i en l'acte de signatura d'ahir el convidat d'honor va ser el periodista Lluís Foix

A l'acte van assistir molts estudiants de Comunicació.

L’acte de commemoració del 10è aniversari de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació, amb la renovació del conveni per tres anys més i la conferència del veterà periodista Lluís Foix, va tenir lloc ahir al Paranimf de la URV.

Aquesta Càtedra té com a objectius generar coneixement de qualitat, socialment rellevant, entorn la comunicació social; promoure les bones pràctiques de comunicació per part d’empreses i institucions, mitjans i periodistes en la seva qualitat d’actors amb responsabilitat social; contribuir a la formació d’alt nivell dels futurs professionals del periodisme, de la creació audiovisual i de la comunicació corporativa; i promoure la divulgació internacional de la recerca en comunicació que es genera a la URV.

Una dècada prodigiosa

En els seus 10 anys d’existència, la Càtedra ha publicat 63 articles en revistes d’impacte, 14 llibres i desenes de capítols, ha atorgat 54.000 € en beques a estudiants del màster en Comunicació Estratègica de la Societat del Risc (MASTERDEC) ha aconseguit que se li aprovessin 79 sol·licituds en convocatòries competitives, ha realitzat 25 estades de recerca internacional, se li han reconegut 24 acreditacions (de la Generalitat i el Ministeri) i ha defensat 20 tesis doctorals.

El rector de la URV, Josep Anton Ferré, la directora general de Comunicació de Repsol, Begoña Elices, el director de la Càtedra, el professor de la URV Jordi Farré, i el director del Complex Industrial de Tarragona, Josep Francesc Font, van signar ahir la renovació del conveni de col·laboració que Repsol manté amb la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació. La companyia contribuirà amb 100.000 euros els propers tres anys perquè la Càtedra, creada l’any 2007, segueixi desenvolupant activitats de formació, recerca i divulgació científica en l’àmbit de la comunicació social. Els signants del conveni van destacar la qualitat de la tasca desenvolupada per la Càtedra, així com la seva rellevància en el marc estratègic de cooperació i mecenatge que Repsol manté amb la URV. El seu director, Jordi Farré, va qualificar de “dècada prodigiosa de l’excel·lència en Comunicació” els deu anys de vida de la Càtedra, que ha treballat des del grup de recerca en Comunicació consolidat Asterisc. “L’estudi de la Comunicació no vol pressa i demana anàlisi i reflexió”, va afirmar.

Lluís Foix, durant la seva intervenció.
Modèstia i humilitat, recepta per als periodistes

En la seva conferència “El periodisme en temps de canvi”, el periodista Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, Sant Martí Riucorb, l’Urgell, 1943) va parlar des de la seva dilatada experiència en diferents camps del periodisme escrit, en la qual destaca la direcció de La Vanguardia, on va ocupar altres responsabilitats, i com a escriptor. “No sabem desxifrar els canvis d’avui en el periodisme, perquè ens falta perspectiva. La matèria de la comunicació és molt fràgil, perquè parlem del que veiem, de les emocions…”, va dir.

En aquest temps en què les empreses periodístiques han perdut el monopoli de la informació,  de l’aparició del temps real i la disminució de les distàncies, el periodisme no pot ser una activitat simple, si no elaborada. Ha de ser contrastat, reflexiu i rigorós. “El periodista ha de fer l’esforç d’acostar-se als fets reals, a la veritat, amb modèstia i humilitat”, va afirmar.

A propòsit del conveni de la Càtedra, Repsol i la URV, referents en el desenvolupament econòmic i social de les comarques de Tarragona, mantenen una estreta relació de col·laboració en diferents àmbits, profitosa per a ambdues parts i en general per a la societat de l’entorn. Per a la companyia, el compromís amb la universitat és essencial: invertir en coneixement i recerca contribueix a garantir un estàndard de competitivitat alt a l’entorn on duu a terme l’activitat.

Prova d’aquest compromís és la col·laboració que mantenen la Fundación Repsol i el Consell Social de la URV. Entre els cursos 2006-07 i l’actual, la Fundación ha finançat beques per valor de 880.000 euros perquè 128 estudiants amb dificultats econòmiques poguessin matricular-se a la universitat. A més, el Complex Industrial de Tarragona afavoreix la immersió professional dels estudiants. Des de l’any 2010, 113 estudiants han completat la seva formació com a becaris a les instal·lacions de Repsol.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*