08/06/2016

La comunicació “Mites entorn al suïcidi, en parlem?”, primer premi en el congrés d’Infermeria de Salut Mental

Una comunicació sobre la conducta suïcida a les Terres de l'Ebre, de la doctoranda Georgina Casanova, s'ha endut el primer premi del Congrés Català d'Infermeria de Salut Mental, que ha organitzat l'Associació Catalana d’Infermeria de Salut Mental (ASCISAM) aquest maig, a Vic. Es tracta dels resultats d'una tesi dirigida des del campus Terres de l’Ebre de la URV que investiga la conducta suïcida a la zona per desenvolupar programes de prevenció

Investigar quin és el perfil clínic i psicosocial de les persones que han protagonitzat algun intent de suïcidi a les Terres de l’Ebre, per tal de desenvolupar un programa de prevenció eficaç per a les conductes suïcides a la zona. Aquest és l’objectiu de la tesi doctoral que sota el títol Factors de risc associats als intents de suïcidi atesos al servei d’urgències d’una unitat de salut mental al sud de Catalunya està duent a terme la infermera de la unitat d’hospitalització de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Georgina Casanova; i que està dirigida pels doctors Pilar Montesó i Carlos López, de la Facultat d’Infermeria de la URV al campus Terres de l’Ebre.

La doctoranda Georgina Casanova, després de rebre el premi per la seva comunicació.
La doctoranda Georgina Casanova, després de rebre el premi per la seva comunicació.

Paral·lelament a aquesta investigació i sobre el mateix tema que la tesi doctoral, l’autora ha presentat recentment una comunicació oral titulada Mites entorn al suïcidi, en parlem?, amb la qual ha guanyat el primer premi a la millor comunicació oral del IV Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental, organitzat per l’Associació Catalana d’Infermeria de Salut Mental (ASCISAM) i que s’ha celebrat els dies 11, 12 i 13 de maig a Vic.

La tesi parteix de la hipòtesis que les persones que fan un intent de suïcidi tenen unes característiques diferents a les altres. En aquest sentit, recollirà variables sociodemogràfiques, clíniques i de l’intent de suïcidi d’un miler de casos, que després analitzarà estadísticament per si hi ha resultats significatius a tenir en compte. “Aquesta anàlisi ens servirà per conèixer el  perfil de les persones que fan un intent de suïcidi a la zona. D’acord a l’evidència científica, és el primer pas per a desenvolupar un programa de prevenció eficaç perquè afavoreix la identificació precoç de les persones amb risc i ajuda a millorar la intervenció”, apunta la investigadora, que precisa que mentre feia la revisió bibliogràfica es va trobar que existeixen nombroses investigacions semblants arreu, però cap a la zona d’estudi. Així la tesi busca també omplir aquest buit, que afecta a una zona eminentment rural i amb unes característiques pròpies.

Actualment, es calcula que cada any moren al món un milió de persones a causa del suïcidi, per  la qual cosa es considera una de les principals causes de mort i un problema de salut pública important. Tot i que es complicat obtenir dades reals sobre aquest tema en molts països, es calcula que per cada persona que es suïcida n’hi ha entre 15 i 30 que ho intenten. Aquests són els casos que analitza el treball de Casanova.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*