22/10/2019

La literatura d’exili centra un congrés internacional que reuneix un centenar d’experts a la URV

Durant tres dies es presenten 80 comunicacions. S’ha organitzat un concert que musica poesia sobre l’exili i l’exposició “Els maquis al còmic”

Una imatge de la primera de les conferències plenàries, a càrrec d'Stephen Harrison sobre l'exili i la guerra civil en temps d'Horaci.

Un centenar d’investigadores, investigadors i experts participen des d’aquest dimecres, dia 23 i fins el proper divendres, dia 25, en el Congrés Internacional de Literatura i Exili que es fa al campus Catalunya de la URV. Durant aquests tres dies s’hi presenten més de 80 comunicacions al voltant de tres eixos de recerca central: l’estudi del paper que de la literatura en la recuperació i reconstrucció de la identitat i de les arrels perdudes; l’estudi de les literatures d’exili, que recullen elements propis d’un context històric, social i cultural de mestissatge, i l’exili i la figura de l’exiliat com a matèria literària.

L’exili és un tema recurrent a la literatura. La documentació i els estudis que s’hi han dedicat ha fet reconsiderar o plantejar per primera vegada en alguns casos, la força de l’exili en la gestació de les obres literàries i la manera com les va modelar. Durant l’exili es genera una enorme activitat literària que els organitzadors d’aquest congrés, el Departament de Filologia Catalana de la URV, proposen estudiar i analitzar durant aquests tres dies.

De fet l’objectiu durant aquesta reunió acadèmica de temàtica oberta s’hi tracta des de l’exili dels clàssics grecs i llatins i fins a mostra dels èxodes de cultures i persones que, per raons múltiples, -principalment les polítiques- han hagut de marxar a un lloc nou i sovint molt allunyat de casa seva.

Les participacions del congrés són una mostra molt representativa d’aquests exilis llunyans i dels que afecten el present. Països del continent africà, el Marroc, l’Amèrica Llatina, Cuba, Mèxic, són alguns dels espais de sortida o de recepció d’escriptors que han viscut un exili i n’han deixat una petjada literària. El Congrés Internacional de Literatura i Exili reuneix aquestes veus tan variades per fer avançar els estudis històrics i literaris com ja ho han fet els congressos previs i els que se celebren enguany amb motiu del 80è aniversari del final oficial de la guerra civil espanyola i de l’inici de l’èxode republicà de 1939.

A banda de les comunicacions i de les tres sessions plenàries també s’organitzarà una taula rodona en què tres escriptors refugiats a Catalunya parlen del seu exili i un diàleg entre la professora Maria Campillo i el cartògraf Víctor Hurtado, nascut a Mèxic on el seu pare, l’escriptor Odó Hurtado es va exiliar després de la Guerra Civil espanyola.

Cançons d’exili i els maquis al còmic

Durant la cloenda del primer dia del congrés, aquest dimecres, la cantant i compositora Mariona Segarra estrenarà el concert “Cançons d’exili i camins” en què musicarà poesia europea sobre l’exili. S’hi podran escoltar cançons com L’Emigrant, de Jacint Verdaguer;  Corrandes d’Exili, de Pere Quart, o Bella Ciao, la cançó dels partisans italians lluitant contra les tropes feixistes, entre d’altres. El concert es farà a l’Aula Magna de la URV a partir de les vuit del vespre.

Una imatge de l’exposició “Els maquis al còmic”.

I al CRAI del campus Catalunya s’hi podrà visitar  “Els maquis al còmic” a càrrec de Paco Collado, un  projecte divulgatiu per difondre la història de la lluita del maqui, la guerrilla antifranquista, a través del seu vessant gràfic. L’exposició intenta arrodonir la presència del maqui al panorama gràfic de l’estat espanyol amb il·lustracions, imatges de cartells i propaganda. Per  contextualitzar-lo es presenten panells sobre els antecedents de la guerrilla, el còmic bèl·lic, la guerra civil i la postguerra, guerrilles en diferents països i altres resistències contemporànies.

Més informació a la pàgina web del congrés.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*