Notes de premsa 19/12/2019

La professora Núria Gil publica un llibre biogràfic de l’escultora Cinta Sabaté

Cinta Sabaté Querol, una dona escultora, fa un recorregut per la infantesa, formació, creació artística i tasca docent d’una de les artistes més reconegudes de les Terres de l'Ebre

Un moment de la presentació del llibre Cinta Sabaté Querol, una dona escultora.

Cinta Sabaté (Tortosa, 1946) és una de les personalitats artístiques més rellevants de les Terres de l’Ebre. Les seues escultures es caracteritzen per la puresa de les formes i la forta estructura interna. És una dona escultora que ha treballat sobretot el cos femení des del punt de vista de la maternitat, i la seua ha estat una trajectòria artística més aviat silenciosa.

La professora del campus Terres de l’Ebre de la URV, Núria Gil, ha contribuït a trencar aquest silenci que ha planat sobre la figura i obra de Sabaté amb el comissariat d’alguna exposició retrospectiva com El Misteri de la forma (2015) i ara amb la publicació del llibre biogràfic Cinta Sabaté Querol, una dona escultora, publicat per Onada Edicions dins la Col·lecció Gent Nostra.

Un moment de la presentació del llibre aquest dijous al Museu de Tortosa. D’esquerra a dreta, Cinta Sabaté; Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, i Núria Gil.

Es tracta d’una biografia que fa un recorregut per la infantesa de l’artista, criada en un ambient familiar que va afavorir la seua vocació artística, i que parla de la seua formació, primer a l’Escola d’Art de Tortosa on va entrar en contacte amb els  cercles culturals de la ciutat durant els anys 60; després a Barcelona, on va realitzar els estudis superiors a la facultat de Belles Arts i a l’Escola Massana. El llibre també explica el retorn de l’artista a les Terres de l’Ebre, on va ensenyar dibuix i plàstica a diversos centres educatius de Tortosa i Amposta. “Es tracta d’una biografia molt necessària que servirà per donar visibilitat a aquesta gran escultora que ha estat i és Cinta Sabaté”, apunta l’autora del llibre, que és doctora en Història de l’Art per la Universitat Rovira i Virgili, on és professora d’ensenyament i aprenentatge de les Ciències Socials.

Gil, que pertany al Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, és també membre del grup de recerca Dhigecs de la Universitat de Barcelona. Les seves línies d’investigació se centren en art i patrimoni, artistes ebrencs i didàctica de les ciències socials. També és directora de la col·lecció de publicacions Campus Terres de l’Ebre i del Campus Extens de la URV a Tortosa.

El llibre s’ha presentat dijous al vespre al Museu de Tortosa, en un acte en el qual hi han intervingut, entre altres, l’autora, l’escultora, Cinta Sabaté; i Francesc Fontbona, doctor en Història de l’Art.

Print Friendly, PDF & Email