Notes de premsa 25/04/2018

La vida a les Smart Cities a debat: amb o sense la indústria petroquímica i plàstica

Les Competicions Europees de Debat per a Joves van tenir lloc ahir a la URV i van reunir més de setanta estudiants

Les tres guanyadores: Ana Navarro, Sharon Monné i Laia Masip, que participaran en la final paneuropea.

Els estudiants d’escoles i universitat de Tarragona d’entre 16 i 19 anys han tingut l’ocasió de debatre com la indústria plàstica i petroquímica està evolucionant cap a un paper crucial en l’era digital. Al voltant de 70 estudiants van debatre en el marc de les “Competicions Europees de Debat per a Joves”, un esdeveniment internacional que consisteix en una sèrie de debats dirigits a joves i organitzats per tercer any consecutiu per l’Associació Petroquímica Europea (EPCA per les seves sigles en anglès ) i PlasticsEurope, associació europea de fabricants de matèries primeres plàstiques.

La final espanyola es va celebrar ahir a Tarragona, a l’Aula Magna del campus Catalunya, on els joves talents van debatre al voltant del tema “Viure, aprendre, treballar i moure en les Smart Cities del futur: amb o sense plàstics i productes petroquímics “. Els participants es van dividir en grups diferents, uns a favor, altres en contra i la resta com a ponents lliures des d’on han tingut també l’oportunitat d’exposar els seus arguments aportant raons per les que la seva posició era la més convenient.

Al començament de la competició, dos experts van introduir el tema adoptant una posició a favor i una altra en contra, aportant exemples i dades que reforcessin la seva postura i discurs, donant una base sòlida i racional als arguments, canalitzant el debat per als estudiants. La posició en contra va ser defensada per Pere Estupinyà, comunicador científic, escriptor i speaker, mentre que la defensa de la posició a favor va ser a càrrec d’Oriol Guinovart, intèrpret i traductor que va participar i va aconseguir el segon lloc a nivell europeu en una activitat similar celebrada per PlasticsEurope en 2008.

Mentre es desenvolupava el debat, el jurat, integrat per representants de la indústria de la indústria, periodistes, professors, experts, i representants de EPCA i PlasticsEurope, va analitzar totes les actuacions basant-se en el coneixement, capacitat d’expressió i la interacció entre ells. Així, tenint en compte els criteris d’avaluació, les tres guanyadores han estat Ana Navarro, de l’INS Martí l’Humà, Sharon Monné de l’INS Josep Tapiró i Laia Masip del Col.legi Aura. Els tres joves tindran l’oportunitat de defensar la seva posició en una final paneuropea que reunirà tots els vencedors a Viena, el proper 8 d’octubre, coincidint amb el 52è Trobada Anual de EPCA i on els guanyadors d’Espanya competiran per estar entre els 10 guanyadors internacionals.

La competició nacional va reunir grans personalitats tant de la indústria com del món acadèmic; el discurs d’obertura va anar a càrrec de Xavier Farriol, delegat del rector per a Infraestructures i Recursos i director d’APQUA, que va expressar que “per a la URV és una enorme satisfacció poder acollir per tercer any consecutiu aquest gran esdeveniment, que ens permet reafirmar el compromís de la universitat en la difusió de l’inestimable valor social de la ciència i la tecnologia, com a eines indispensables per afrontar els grans reptes ecològics a què ens enfrontem “.

Per la seva banda, Ignacio Marco, director general de PlasticsEurope a la Regió Ibèrica, a la vista dels canvis constants de les ciutats, va declarar que: “cada vegada es produeix una major concentració de la població, de manera que les smart cities del futur hauran d’adaptar perquè puguem moure’ns, treballar, aprendre i sobretot viure-hi. Els ciutadans també haurem adaptar el nostre estil de vida i donar suport a la sostenibilitat del nostre entorn. Aquí els plàstics són fonamentals en permetre un ús més eficient dels recursos i col·laborar en reduir les emissions al medi ambient; per exemple, a través de l’aïllament d’edificis o l’alleugeriment dels vehicles”.

En relació al debat celebrat ahir, Ignacio Marco va destacar “el nivell de debat i participació de tots els alumnes, així com la varietat i qualitat dels arguments exposats”.

Nathalie Debuyst, Manager de Comunicació i Educació de EPCA i membre del jurat, va manifestar estar encantada amb l’experiència: “És un plaer formar part de la competició, ens dóna l’oportunitat de connectar amb una nova generació, escoltar-los i aprendre de les seves visions i saber el que esperen del futur “.

Aquest any, a més de Tarragona se celebraran vuit competicions nacionals a: Alemanya, Bèlgica i Holanda en una participació conjunta, Bulgària, Croàcia, França, Itàlia, Polònia i Regne Unit. La pròxima final nacional del EYDC tindrà lloc a Zagreb, Croàcia, el proper 11 de maig de 2018.

EPCA i PlasticsEurope han llançat una nova sèrie de Competicions Europees de Debat per a Joves (www.eydc.eu) dirigit a joves estudiants d’entre 16 i 19 anys de tot Europa. Els principals objectius d’aquestes Competicions i els seus organitzadors de la indústria de plàstics i petroquímica, són promoure els estudis científics i tecnològics (Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques), donar poder als estudiants amb habilitats i encoratjar a descobrir més, a més d’intercanviar opinions sobre la contribució dels plàstics i petroquímics a les smart cities del futur.

Per a la indústria, és una oportunitat per escoltar els punts de vista i les expectatives de la propera generació de líders. Les dimensions tecnològiques d’aquesta nova era tenen gran influència en la mobilitat sostenible, eficiència energètica, vida intel·ligent, benestar social, els quals són ingredients clau per al futur de tots dos sectors industrials i la competitivitat general de la UE.

Els guanyadors de cada país competiran en una final internacional a Viena el dilluns 8 d’octubre, que coincidirà amb el 52è Trobada Anual de EPCA, la major trobada de la indústria petroquímica a Europa.

Print Friendly, PDF & Email