04/03/2019

Publicada la primera guia de docència universitària amb perspectiva de gènere

La URV organitza activitats de sensibilització i reivindicació de la igualtat entre homes i dones amb motiu del 8 de Març

La Xarxa Vives d’Universitats i Publicacions URV han editat i publicat la Guia per a una docència universitària amb perspectiva de gènere (2019), la primera guia adreçada específicament a professorat universitari per incorporar la perspectiva de gènere en les assignatures. El manual presenta 11 guies específiques de diferents àmbits de coneixement, i és el primer dedicat a aquesta finalitat que es publica a l’Estat espanyol.

Amb la reflexió sobre els diferents elements que configuren el procés d’ensenyament-aprenentatge, tot partint del sexe i del gènere com a variables analítiques clau, no només s’acompleix una qüestió de justícia social sinó de qualitat de la docència. Vista la ceguesa al gènere en cadascun dels àmbits de coneixement, cada guia inclou una sèrie de pautes per promoure la igualtat i la diversitat en la disciplina en qüestió: recomanacions i indicacions en relació als objectius, els continguts, els exemples utilitzats, el llenguatge emprat, les fonts seleccionades, així com mètodes docents i d’avaluació per a la docència de les diferents assignatures que formen part dels currículums formatius a les universitats. A més, cada guia inclou una secció dedicada a la recerca sensible al gènere.

Les pautes són per a onze disciplines i àmbits de coneixement: Ciències de la Computació; Dret i Criminologia; Educació i Pedagogia; Filologia i Lingüística; Filosofia; Física; Història; Història de l’art; Medicina; Psicologia; i Sociologia, Economia i Ciència Política. Les guies han estat elaborades per les unitats d’igualtat de la Xarxa Vives. Han coordinat l’obra Teresa Cabruja (professora titular de Psicologia Social a la Universitat de Girona), Mª José Rodríguez Jaume (vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d’Alacant) i Tània Verge Mestre (directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra). La col·lecció és fruit del pla de treball 2016-2018 del Grup de Treball en Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, en el qual hi ha participat l’Observatori de la Igualtat de la URV.

Publicacions URV ha organitzat un sorteig de tres exemplars del manual, i per participar-hi cal intervenir a Twitter.

Publicacions URV també aporta l’última obra de Quaderns de la Igualtat: Revolucions i moviments de dones i el discurs de la investidura de la doctora honoris causa per la URV de la investigadora feminista Mary Nash, que es pot descarregar aquí.

Activitats a la URV amb motiu del Dia Internacional de les Dones

A la URV s’han organitzat moltes activitats aquesta setmana, que culmina el divendres 8 de març amb el Dia Internacional de les Dones. Tenen lloc al campus Catalunya, el campus Sescelades i el campus Terres de l’Ebre.

Dimarts, 5 de març
  • L’Observatori de la Igualtat de la URV organitza la 12a Setmana de la Igualtat, durant la qual el dimarts, 5 de març es lliura la Distinció M. Antònia Ferrer 2019, de reconeixement a la tasca de promoció de la igualtat entre dones i homes. Enguany és per a l’equip de persones de l’ETSE i l’ETSEQ que des del 2010 al 2019 ha fet possible el Girls’Day, la jornada de promoció de les enginyeries entre les nenes. Durant l’acte Joaquina Álvarez-Marrón, presidenta de la Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT), pronuncia la conferència: “Científicas y tecnólogas: logros y retos”. És a les 12 h, a la Sala de Graus del campus Catalunya.
  • L’Assemblea d’Educació i Psicologia organitza, al llarg de la setmana, les Jornades Liles a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia. Aquest dimarts, s’inaugura l’exposició d’artistes feministes a l’entrada de la facultat, hi ha una xerrada sobre tallers grupals en violències masclistes, pel Col·lectiu Fridas, i una xerrada sobre realitats trans.
  • A les 19 h. a la llibreria Documenta de Barcelona, es presenten dos nous llibres de la col·lecció Atenea, sobre estudis de dones, gènere i feminismes, coeditats per Publicacions URV i Arola Editors: El maig de les dones. El moviment feminista a Catalunya durant la Transició, de Meritxell Ferré, Dones del Moviment Republicà Irlandès. Her Majesty’s Armagh Prison, 1971-1982, de Mireia Ros. La col·lecció la dirigeix la professora de la URV Montserrat Duch.
Dimecres, 6 de març
  • Presentació de l’equip femení de Rugby del Club Rugby Tarragona. A les 17 h a la plaça de la Concòrdia del campus Catalunya.
  • Al migdia, dins les Jornades Liles, Marta i Gerard Virgili actuen al Migdia Musical del pati de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia. I a les 17 h. Cau de Llunes, imparteix un taller sobre espais no mixtes.
Dijous, 7 de març
  • La 12a Setmana de la Igualtat presenta la conferència de Carme Vidal, de l’associació TAMAIA: “Les violències masclistes: aproximació a les perspectives d’abordatge i pràctica professional”, a les 11 h. al campus Terres de l’Ebre.
  • També es projecta la pel·lícula “4 meses, 3 semanas, dos días”, amb debat posterior, a les 15 h a l’aula Magna del campus Catalunya.
  • Al vestíbul del campus Terres de l’Ebre s’obre l’exposició “#Acció 12” del projecte de creació col·lectiva URVIART, de l’arquitecta Cristina Bestratén. Posa el focus en la figura de la dona i proposa una reflexió sobre la discriminació de gènere a través del testimoni de sis dones de les Terres de l’Ebre o amb vincles al territori. Es pot veure  fins al 30 d’abril.
  • A la FCEP, dins les Jornades Liles, es fa l’acte Micro obert, a les 13 h al pati de la facultat, i una xerrada i presentació de llibres a les 17 h.
Divendres, 8 de març
  • L’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut organitza diverses activitats des del migdia fins a la tarda al campus Catalunya, des d’un taller per dissenyar bosses i fer pancartes a les 12 h, un dinar, i l’anada conjunta cap a la manifestació feminista de les 18:30 h a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona. A més a més, aquest dia i durant tota la setmana han habilitat un formulari per compartir experiències, basat en el projecte Me Too.
  • En el curs Dones, Salut i Educació que s’imparteix a Deltebre,  la catedràtica del Departament de Filologies Romàniques, Esther Forgas Berdet, ofereix una conferència sobre la perspectiva femenina del llenguatge o la discriminació de gènere que es pot amagar darrere el llenguatge. És a les 18 h, a la Biblioteca Delta de l’Ebre.
Dijous, 14 de març
  • Presentació del projecte “#Cuéntalo: más de dos millones de tuits en dos dies”, a càrrec de la seva promotora, la periodista Cristina Fallarás. És a les 16 h. a la Sala de Graus del campus Catalunya.
  • El mateix 14 de març, Neus Oliveras, professora de Dret Públic a la URV, fa la conferència: “La violència de gènere no és cosa de dones”, a la Sala d’Actes del Centre Cultural de Cambrils a les 20 h. L’acte forma part del Campus Extens de la URV i de les Jornades per la Igualtat de Gènere del municipi.
Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*