16/12/2015

Seminari MEDARE per generar dades climàtiques de qualitat a la Mediterrània

El Seminari MEDARE (Rescat de Dades Climàtiques a la Mediterrània) té lloc del 14 al 18 de desembre al campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa, amb el Centre en Canvi Climàtic, C3. MEDARE és una iniciativa de l'Organització Meteorològica Mundial al Mediterrani, un dels punts calents del canvi climàtic

El Centre de recerca en Canvi Climàtic (C3) del campus Terres de l’Ebre de la URV ha organitzat, juntament amb l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), un seminari impartit per experts reconeguts internacionalment per a la creació de dades climàtiques de qualitat i d’homogeneïtat assegurada. Aquests experts participen en la iniciativa MEDARE (Rescat de dades climàtiques del Mediterrani), una iniciativa de l’OMM que agrupa la major part dels serveis meteorològics de la zona; i que té per objectiu recuperar el patrimoni de dades climàtiques històriques i assegurar la seva qualitat, sobre una àrea del planeta que es considerada un punt calent pel que fa als efectes del canvi climàtic.

“MEDARE Workshop and traning to develop adjusted climate records in support of climate watch activities” té lloc del 14 al 18 de desembre al campus Terres de l’Ebre de la URV. Entre els experts destaca Victor Venema de la Universitat de Bonn, a Alemanya. El seminari està principalment adreçat als gestors dels bancs de dades dels serveis meteorològics del sud i de l’est del Mediterrani, des d’Armènia fins al Marroc. Els experts, entre ells els científics del C3, que dirigeix la professora Manola Brunet, expliquen com examinar la qualitat i homogeneïtat dels registres amb les tècniques més innovadores que existeixen actualment.

El desenvolupament de dades climàtiques d’alta qualitat i llarg recorregut constitueix un requeriment imprescindible i bàsic en l’elaboració de qualsevol producte o servei climàtic, uns productes i serveis que cada vegada són més requerits per part de sectors socioeconòmics o mediambientals per tal de poder afrontar els impactes que la variabilitat i el canvi climàtic provoquen en els vulnerables ecosistemes mediterranis.

La idea és assegurar que totes i cadascuna de les dades que es tenen són observacions atmosfèriques reals i no errors introduïts en el llarg procés que va de l’observació fins al registre en els bancs nacionals. Així com també homogeneïtzar les sèries climàtiques, és a dir, garantir que les variacions climàtiques enregistrades no són el resultat de canvis en les pràctiques d’observació, en els instruments o en les condicions de mesura.

semedarec3cte15

A més, la reunió també serveix per debatre innovadors procediments d’homogeneïtzació per entendre i ajustar millor els registres climàtics a escales temporals més fines, la diària i horària. Un aspecte molt important per l’elaboració de productes com la re-anàlisi climàtica global i regional o en malla, productes àmpliament utilitzats en les anàlisis dels impactes del canvi climàtic. També es discuteixen les estratègies científiques i tecnològiques que s’han de desplegar per entendre millor com el canvi climàtic està afectant els sistemes naturals i humans i cóm millorar el monitoratge climàtic (climate watch) en la meitat sud del Mediterrani.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*