13/06/2018

Set tertúlies acosten la ciència a la ciutadania a través del cicle “Ciència a La Cantonada”

Més de 350 persones han assistit a les conferències del Cafè La Cantonada de Tarragona

"La crisi constitucional catalana: com hem arribat fins aquí?", va encetar el cicle de tertúlies científiques, el novembre passat.

La URV ha conclòs la tercera temporada de “Ciència a La Cantonada”, un cicle de tertúlies científiques que ha apropat els coneixements de la Universitat a la societat d’una forma amena. Durant el curs, més de 350 persones han assistit, cada segon dimarts de mes, al Cafè La Cantonada de Tarragona per participar de les set tertúlies que han tractat diferents disciplines i àmbits del coneixement.

Des del mes de novembre passat, La Cantonada ha acollit set sessions de divulgació científica de temes tan variats com la situació sociopolítica actual a Catalunya, de la mà de Jordi Jaria, professor de dret constitucional a la URV, conferència amb la que va obrir el cicle.

La professora d’Enginyeria Química a la URV, Sílvia de Lamo, va explicar que la dieta de les persones en un futur immediat seran els insectes, ja que són rics en proteïnes i la seva criança és més sostenible. En aquesta tertúlia científica, els assistents van poder assaborir petits insectes i veure com una impressora 3D fabrica una figura de xocolata.

Una impressora 3D fabrica una figura de xocolata en una de les tertúlies.

“La química del CSI: drogues, verí, sang i fetge” va ser la tercera conferència. Ricard Boqué, professor de Química Analítica i Química Orgànica a la URV, va explicar com treballa la policia científica per resoldre crims, a través de la química. Boqué va prendre com a exemple el personatge literari Sherlock Holmes i va il·lustrar els continguts amb experiments i tècniques innovadores utilitzades en l’anàlisi forense.

La recerca en llengua també va tenir cabuda en el cicle “Ciència a La Cantonada”. Isabel Gibert, professora de Llengua Espanyola a la URV, va explicar per què existeixen els malentesos i quin tipus de situacions suposen una confusió o un gest de mala educació si no es coneixen en segons quines cultures.

“La química del CSI: drogues, verí, sang i fetge” va ser la tercera conferència del cicle, protagonitzada per Ricard Boqué.

Albert Samper, professor d’Arquitectura a la URV, va desgranar cada pedra de la Catedral Notre-Dame de Chartres (França) per explicar la relació de l’edifici dedicat al culte amb les estrelles. L’edifici té cinc punts concrets i rellevants alineats amb cinc estrelles que estan relacionades amb la Deessa egípcia Isis.

De la seva banda, el professor d’Arqueologia Clàssica a la URV, Joaquín Ruíz de Arbulo, va analitzar els hàbits de les cultures del Mediterrani per reflexionar sobre l’ús i la presència de l’alcohol en les relacions socials. La última sessió, que s’ha fet aquest dimarts, 12 de juny,  ha tingut com a tema principal la crononutrició. La professora de Nutrició a la URV, Mònica Bulló, ha explicat com tots els éssers vius estan influenciats biològicament pel ritme circadiari. Els horaris per menjar, per fer esport o per descansar estan condicionats per la llum solar, la contaminació, l’estrès i altres fenòmens de l’ambient urbà.

Aquesta fórmula de tertúlia científica als bars, que va començar al curs 2014-15 al Cafè Metropol, s’ha convertit en una cita de referència pel que fa a la divulgació de la ciència a la ciutat, sobretot pel format innovador de tertúlia científica en què la interacció i participació del públic amb la comunitat investigadora de la URV és essencial.

La proposta “Ciència a la Cantonada” està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) de la URV, amb la col·laboració del Cafè La Cantonada, i amb el suport de la Diputació de Tarragona.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*