20/02/2015

Un estudi dóna pautes per prescriure menys ansiolítics i hipnòtics en pacients crònics

Al Camp de Tarragona, i en general a tota Espanya, el consum d’aquests fàrmacs, les benzodiazepines, tripliquen les darreres recomanacions que fan els experts, segons es va posar de manifest en una jornada a Reus

La Unitat de Formació i Recerca de l’Atenció Primària de l’ICS al Camp de Tarragona, que coordina Josep Basora – que també és professor associat del departament de Medicina i Cirurgia de la URV-, ha presentat els resultats d’ un projecte de recerca que avalua l’efectivitat de dues intervencions que pot fer el metge de família sobre el seu pacient per tal de retirar les benzodiazepines, un dels grups de fàrmacs de major consum, en persones que les prenen crònicament.

L’estudi va incloure 532 pacients de 75 metges provinents de 21 equips d’atenció primària de tres comunitats autònomes: Catalunya, Balears i Comunitat Valenciana. Els pacients tenien una mitjana d’edat de 64 anys, el 72% eren dones, i se’ls havia indicat la benzodiazepina principalment per insomni (68%) i ansietat (65%), amb una durada mitjana del tractament de 60 mesos.

L’estudi va establir tres grups o branques, formats cadascun d’ells pels pacients i els seus metges: dos grups d’intervenció, un feia visites de seguiment i l’altre només donava instruccions escrites, i un tercer de control en el qual el metge procedia de la forma habitual en la consulta. Als 12 mesos de l’estudi, el 45% dels pacients d’ambdós grups d’intervenció havia cessat el consum de benzodiazepines en comparació amb tan sols el 15% del grup de control. Els símptomes de retirada van ser poc freqüents, i entre ells l’insomni, l’ansietat i la irritabilitat varen ser els més referits pels pacients a les dues branques d’intervenció als 6 mesos, però als 12 mesos ja no es van observar diferències significatives entre els pacients de les tres branques.

Origen a Reus

El Dr. Josep Basora va explicar el naixement d’aquest estudi, quan tres residents de medicina de família d’una Àrea Bàsica de Salut de Reus es van preguntar si els seus pacients prenien massa benzodiazepines. El Dr. Ferran Bejarano va aportar dades sobre aquest consum de benzodiazepines, explicant que a Espanya existeix en els darrers anys (des del 2000 fins el 2012) un increment del consum d’ansiolítics per sobre de la mitjana europea. Sobre l’increment d’hipnòtics (per a la son), Espanya està per sota de la mitjana europea, però les dades segueixen a l’alça.

El Dr. Bejarano apunta a una situació preocupant tenint en compte les recomanacions de les guies i dels darrers estudis que defensen limitar la prescripció d’aquests fàrmacs. A més, el consum de benzodiazepines és molt elevat en gent amb edat avançada, majors de 65 anys, i el doble en dones que en homes. També preocupa aquesta realitat perquè no està avaluada l’eficàcia d’aquests fàrmacs en el seu ús de manera crònica.

Al Camp de Tarragona, el consum de benzodiazepines no creix en els darrers anys, però es manté en unes dades molt altes, tres vegades per sobre del recomanat. Igualment es dóna en persones en edat avançada i especialment en dones. A més, la població de les zones urbanes està més exposada que la de les zones rurals.

Els resultats d’aquest estudi es van presentar en una jornada adreçada als professionals. El treball que s’ha fet amb el suport de l’IDIAP Jordi Gol, aporta una eina per gestionar la retirada progressiva de benzodiazepines en pacients amb consum crònic i descriure diferents situacions clíniques i el seu abordatge a partir de l’exposició de casos pràctics reals.

I Jornada Benzored
La Unitat de Formació i Recerca de l’Atenció Primària de l’ICS al Camp de Tarragona va celebrar el 18 de febrer a Reus la I Jornada Benzored.

Durant la jornada celebrada al Centre de Formació Permanent Mas Miarnau de Reus, el Dr. Enric Aragonès va parlar de la utilitat clínica de les benzodiazepines, el Dr. Josep Lluís Pinyol va explicar la metodologia de l’estudi Benzored i les doctores Sílvia Folch i Marta Mengual van exposar casos pràctics de seguiment en les seves consultes.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*