30/05/2018

Un llibre recull la història del moviment feminista a Catalunya durant la transició

L'obra, de Meritxell Ferré, és el resultat d'una tesi doctoral i es va presentar ahir 29 de maig a la llibreria La Rambla, de Tarragona

L'autora del llibre, Meritxell Ferré, durant la presentació de l'obra a Tarragona.
L'autora del llibre, Meritxell Ferré, durant la presentació de l'obra a Tarragona.

El maig de les dones. El moviment feminista a Catalunya durant la transició és el títol del llibre que fa una anàlisi sobre diferents aspectes de la lluita feminista a Catalunya durant la dècada del 1975 al 1985, quan se celebren les III Jornades Estatals Feministes a Barcelona. L’autora, Meritxell Ferré, considera que aquesta època és fonamental per entendre el període de la transició des del punt de vista de les dones i, també del moment present. L’obra, que es va presentar dimarts 29 de maig a la Llibreria La Rambla, de Tarragona, és part de la seva tesi doctoral Pensament i acció del moviment feminista a Catalunya durant la transició democràtica (1975-1985), que va defensar el desembre de 2013 a la URV i que va fer sota la direcció de la Catedràtica d’Història Contemporània, Montserrat Duch.

L’objectiu de la tesi va ser contribuir a argumentar, en el món acadèmic, el coneixement sobre el gènere, a consolidar-ne els estudis, i a continuar fent visibles les dones com a subjectes històrics. En aquest cas, en un espai i en un temps concrets: a Catalunya durant el període transcorregut entre la dictadura franquista i la consolidació de la democràcia parlamentària. En aquest sentit, El maig de les dones: el moviment feminista a Catalunya durant la Transició pretén transmetre coneixement a la societat a través de la publicació d’una recerca universitària en un format més divulgatiu i proper que una tesi doctoral.

El primer objectiu de la recerca era analitzar la configuració del moviment feminista a Catalunya durant el temps de la transició democràtica. Així, l’obra presenta l’activitat reivindicativa i mobilitzadora que van portar a terme les organitzacions feministes catalanes en el context de trànsit d’un règim dictatorial a un sistema democràtic. El segon objectiu era delimitar i analitzar la trajectòria dels grups feministes i les dinàmiques que van establir-se entre ells, així com les relacions que el feminisme va mantenir amb els altres moviments socials i amb les organitzacions polítiques i sindicals durant la Transició. Finalment, l’estudi de l’evolució del moviment feminista català tenia l’objectiu d’aportar nova llum sobre fets poc coneguts de la història del procés democràtic a Catalunya.

El llibre l’han editat Publicacions URV i Arola Editors en la col·lecció Atenea, que coordina Duch.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*