16/11/2018

Un seminari sobre el comerç local reuneix experts d’Europa a l’ETSA

Analitzen com el comerç urbà contribueix a construir la imatge de les ciutats

El seminari “El Fris del Comerç Local” va tenir lloc el passat 7 de novembre a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) a Reus, amb la participació de diversos ponents especialistes sobre ciutat i comerç procedents de diversos llocs d’Europa per explicar la seva recerca sobre ciutats europees, com ara Braga, Pamplona o Barcelona. El seminari, organitzat pels membres del Centre de Recerca Urbana del Camp, va presentar diverses experiències sobre com el comerç urbà construeix la imatge de cada ciutat.

Així com en moltes ciutats antigues les imatges esculpides en els frontispicis dels temples establien la primera iconologia urbana, ara, sovint és el comerç el que proposa les imatges més atractives d’algunes de les nostres ciutats. El seminari va tractar com el comerç urbà escenifica els desitjos i realitats construint una imatge coneguda i, alhora, novedosa de cada ciutat.

Durant el seminari, es van presentar diversos projectes o estudis: “El fris del comerç local”, a càrrec d’Anna Castellà, Dídac González, Jordi Sardà i Josep Mª Solé, del Centre de Recerca Urbana del Camp; “El projecte botigues amb història: impacte en la rehabilitació urbana en el patrimoni i en la dimensió cultural de la ciutat”, per Miguel Sopas Bandeira, regidor d’Urbanisme de Braga, i “El Comercio hace ciudad”, per Izíar Gorricho de l’Àrea d’Economia Local Sostenible de l’Ajuntament de Pamplona. També es van presentar “Comerç i Ciutat. Paisatges arran de terra”, d’Eulàlia Gómez, investigadora del Laboratori d’Urbanisme de Barcelona; “Els mercats de Barcelona. Una visió comparada”, a càrrec de José Luís Oyón i Manuel Guàrdia, professors d’Urbanisme i Història de l’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya; “El Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella”, per Mar Vallecillos, de la Direcció Operativa de Desenvolupament de Proximitat de l’Ajuntament de Barcelona, i “El comerç just. Només imatges”.

A més de fer les presentacions, els ponents van participar en dos debats moderats per  Jordi Calabuig, del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, i per Jordi Sardà, del Centre de Recerca Urbana del Camp.

El seminari van organitzar-lo els membres del Centre de Recerca Urbana del Camp:  Anna Castellà, Dídac González, Josep Maria Solé, Pau de Solà-Morales i Jordi Sardà. I va comptar amb diversos representants de l’Ajuntament de Reus: l’alcalde Carles Pellicer,  la regidora de Projecció de ciutat, Montserrat Caelles, i el regidor d’Urbanisme, Marc Arza.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*