13/11/2014

Una conferència sobre cristal·lografia obre el cicle de xerrades ‘Ciència al Metropol’

Aquesta proposta, que pretén treure el coneixement de la universitat, es duu a terme cada segon dimecres del mes, a les 20 h, al cafè del Teatre Metropol. L’activitat s’emmarca a la Setmana de la Ciència 2014, que comença divendres

Què tenen en comú la sal, la xocolata o els xips de silici dels telèfons mòbils? Que tots ells són cristalls, i que la cristal·lografia juga un paper important en el seu desenvolupament. El professor de Química Física i Inorgànica a la URV Joan J. Carvajal va obrir, dimecres 12 de novembre, el cicle de tertúlies científiques Ciència al Metropol amb la xerrada “Un univers de cristalls”. Durant 60 minuts, Carvajal va explicar que els cristalls es troben a tot arreu, i va fer participar el públic en alguns experiments.

Els assistents van gaudir d’un recorregut trepidant a l’interior de la cristal·lografia per saber què són els cristalls, de què estan compostos, on els podem trobar i quines aplicacions tecnològiques tenen. El discurs va estar acompanyat de fotografies i vídeos sobre cristal·lografia, i sobre l’activitat al voltant d’aquesta disciplina del coneixement.

El professor Joan J. Carvajal va fer participar el públic en alguns experiments.
El professor Joan J. Carvajal va fer participar el públic en alguns experiments.

La cristal·lografia és la ciència que estudia els cristalls minerals i la resolució d’estructures cristal·lines. Aquesta xerrada es va programar en commemoració de l’Any Internacional de la Cristal·lografia, que es celebra aquest 2014. L’activitat també va servir com a preludi de la Setmana de la Ciència 2014, que comença divendres.

El cicle de tertúlies científiques Ciència al Metropol, que busca apropar la ciència a la societat mitjançant el format dels cafès científics, es fa cada segon dimecres del mes, a les 20 h, al cafè del Teatre Metropol de Tarragona. La propera tertúlia tindrà lloc el dimecres 10 de desembre i es titula “Vida extraterrestre: realitat o ficció?”. Anirà a càrrec de Laureano Jiménez, professor d’Enginyeria Química a la URV, qui parlarà de les possibilitats de trobar les condicions necessàries per a què aparegui la vida a la immensitat de l’univers.

Aquesta proposta està impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència (ComCiència) de la URV, amb la col·laboració de La Curiosa -entitat cultural que gestiona el Cafè Metropol-, i amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona. Les conferències continuaran fins al mes de juny.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*