29/01/2019

Una exposició mostra el cooperativisme i l’economia social com a alternatives a la societat actual

Es pot veure fins el 17 de febrer al Museu d’Història de Catalunya i està comissariada per Antoni Gavaldà, investigador de la URV i Marc Dalmau, de la cooperativa Ciutat Invisible

Personal de la Cooperativa La Regeneradora de Llagostera.
Personal de la Cooperativa La Regeneradora de Llagostera.

El cooperativisme no és una pràctica obsoleta del passat, sinó que, juntament amb l’economia social, poden esdevenir eines útils i vàlides per la generació d’alternatives a la societat actual. Aquest és el missatge principal que es desprèn de l’exposició “Catalunya, terra cooperativa” que fins el 21 de febrer es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona. L’investigador del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV i membre de la Fundació Roca Galès Antoni Gavaldà, és un dels comissaris de la mostra juntament amb Marc Dalmau, de la cooperativa autogestiònaria La Ciutat Invisible.

L’exposició explica com, al llarg de la seva història, Catalunya sempre ha estat un territori fèrtil per a les pràctiques d’autogestió i de cooperació social, una terra de cooperativa. Durant els dos últims segles, milers de famílies treballadores, tant al camp com a la mar, van fer front a la carestia quotidiana mitjançant l’autoorganització popular, la solidaritat i el suport mutu a través de la creació de cooperatives, sindicats, mútues, escoles i ateneus.

A la mostra es poden veure com les diferents formes d’autoorganització s’actualitzen sota el paraigua de l’Economia Social i Solidària, que beu directament d’aquella tradició per tal de construir nous horitzons comunitaris i populars.

“Catalunya, terra de cooperativa” és una exposició organitzada per la Comissió de Memòria Històrica i Prospectiva de la Fundació Roca Galès i serà itinerant per tot el territori català.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*