Notes de premsa 01/08/2019

La URV coopera amb països de l’Amèrica Llatina per desenvolupar turísticament destins emergents

El Grup de Recerca GRATET, amb el suport de la URV Solidària, aporta la metodologia de treball perquè els agents de la zona facin la planificació turística

L'estudiant Alba Font durant el reconeixement dels senders de la zona protegida de Tatacoa, Colòmbia.

El turisme, i especialment la dinamització d’àrees protegides, és una eina clau per al desenvolupament junt amb la innovació en els sectors productius dels països emergents. Amb aquesta premissa, investigadors del grup de recerca GRATET (Departament de Geografia), estudiants i alumni de la Facultat de Turisme i Geografia van començar a cooperar amb països de l’Amèrica Llatina l’any 2002 amb el finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament primer, i amb el de la URV Solidària a partir de l’any 2008. Fins ara, han treballat en 9 projectes de cooperació.

Cuba, Brasil, Panamà, Colòmbia, més recentment, i Costa Rica, properament, són països amb els quals ha col·laborat la Universitat. “El paper de la cooperació dels investigadors ha de ser d’anàlisi de la situació, els reptes i les limitacions i l’aportació de formació perquè sigui el propi territori o país el que dissenyi les estratègies per al seu desenvolupament turístic, ja que cada regió té unes característiques i dinàmiques diferents”, explica la professora Marta Nel-lo, impulsora dels projectes.

A finals d’agost emprendrà el rumb per segona vegada junt amb l’estudiant del Màster en Gestió de Destinacions Turístiques, Alba Font, cap al Departament del Huila, Colòmbia. Tenen clar que “les àrees protegides tenen un paper clau en el desenvolupament perquè fan una funció d’atracció i alhora de conservació del territori. L’estratègia global és buscar beneficis ecosistèmics a través de la protecció i la conservació”. És per això que en el primer projecte de cooperació amb la zona van avaluar i elaborar propostes d’acció per al desert de Tatacoa, i ara ho faran a la zona sud de la regió, que té un dels parcs arqueològics més importants del país.

La Universitat aporta la metodologia de treball

El paper de la Universitat, però, ha de ser de catalitzador: “Nosaltres aportem la metodologia de treball i fins i tot les propostes d’acció urgents, però han de ser els propis agents públics i privats del territori i la població els que agafin el lideratge de la planificació turística de la destinació”, diu Nel-lo.

És el cas de Colòmbia, el darrer en què han treballat: primer van analitzar l’espai protegit del desert de Tatacoa, on s’hi feien activitats turístiques sense regulació ni planificació, amb una taula de treball amb els responsables polítics, l’administració que gestiona els espais i els agents privats de la zona. Amb el treball de camp posterior van observar com s’explotava la zona i mitjançant tallers participatius van obtenir la informació de la població local, agricultors i ramaders i agents turístics. Amb tot plegat van poder elaborar una diagnosi que van traslladar a la taula de treball junt amb propostes d’acció urgents (millores per al sanejament de l’aigua, en els accessos i en la seguretat alimentària) i estratègiques, com la planificació turística de la destinació i la creació del producte turístic.

No obstant això, Alba Font remarca que “el turisme pot ser una de les solucions per al desenvolupament, però d’acord amb la innovació en l’agricultura i la producció ramadera”, els dos sectors productius de la zona propera al desert.

Sessió de treball al Departament del Huila amb Marta Nel-lo i Alba Font per al desenvolupament de la zona del desert de Tatacoa, Colòmbia.

Projectes com aquest són finançats en part per la convocatòria de la Comissió URV Solidària per a projectes de cooperació al desenvolupament que proposen i lideren membres de la Comunitat Universitària.

Transferència i formació en xarxes internacionals

L’activitat de cooperació centrada en el turisme va desembocar l’any 2008 en la creació de la Xarxa Internacional d’Investigadors en Turisme, Cooperació i Desenvolupament (COODTUR), inicialment amb l’impuls de la Universitat de Lleida, i actualment amb la coordinació per part de Marta Nel-lo, del Grup de Recerca GRATET. Es tracta d’una xarxa de més de cent investigadors que permet fer transferència de la recerca sobre turisme i desenvolupament. Intercanvien coneixements en el congrés biennal de l’entitat, que és la base per a futurs projectes.

El paper de la formació universitària en turisme per al desenvolupament d’un país també és important, i recentment l’Associació Universitària Iberoamericana de Postgraus (AUIP) ha reconegut la xarxa COODESTUR, creada amb el mateix principi de cooperació per al desenvolupament, però a partir de la formació en turisme i liderada també per la URV. L’integren 49 investigadors de 13 països.

Print Friendly, PDF & Email