14/07/2020

Documentats 104 elements patrimonials vinculats al cicle integral de l’aigua a Tarragona, els Pallaresos, la Canonja i el Catllar

L'Escola d'Arquitectura de la URV, Ematsa i l'ICAC han elaborat un catàleg per a la preservació i la difusió del patrimoni relacionat amb el cicle integral de l'aigua

Cisterna de la Casa dels Canonges, al Pla de la Seu de Tarragona. FOTO: extreta del llibre "La transformació urbanística de l'acròpolis de Tarragona".

Ematsa, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA) hanfet públic avui el Catàleg d’elements patrimonials vinculats al cicle de l’aigua, que ha documentat 104 elements als municipis de Tarragona, els Pallaresos, la Canonja i el Catllar. El treball és fruit del conveni de col·laboració signat per les tres institucions per difondre el cicle integral de l’aigua en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric.

El document elaborat per l’ICAC i l’ETSA  ha comptat amb una àmplia tasca de documentació bibliogràfica i un treball de camp amb què s’ha llistat, mapat i catalogat un conjunt de 104 elements patrimonials integrats en 83 punts d’interès:

  • 8 aqüeductes i sistemes
  • 12 molins, sínies i altres estructures
  • 12 conduccions i trams
  • 11 pous
  • 21 torres i respiralls
  • 12 dipòsits i cisternes
  • 28 fonts i abeuradors

Per exemple, la Mina de l’Arquebisbe, una canalització d’aigua de 30 quilòmetres que transcorre per diversos municipis des de Puigpelat fins a Tarragona, compta amb 9 elements ubicats en els municipis objecte de l’estudi.

Cada punt d’interès catalogat compta amb una fitxa d’informació que inclou una fotografia, la descripció de les dades patrimonials, el context històric i la documentació consultada; així mateix, s’ubica cada element en un mapa de la zona i es fa una valoració tècnica del seu interès patrimonial i l’estat de conservació en què es troba.

El catàleg inclou elements de diverses èpoques: des d’elements romans fins a xarxes de distribució i captació contemporànies i encara en ús que són considerades patrimonials. Així, per exemple, el Pou de Boronat, propietat de la família Boronat i que es localitza a la zona de l’Horta Gran de Tarragona, és un element de període contemporani. Els molins del Mas de Mascaró i de l’Horta (ubicats a la part nord de l’horta de Tarragona) són del període medieval. I el conjunt de tres dipòsits actualment emplaçats als Jardins de la Diputació són del període romà.

Aquest projecte és la primera acció del conveni marc de col·laboració signat per Ematsa, l’ICAC i la URV per a la promoció de la recerca i la preservació i difusió del patrimoni arqueològic i històric relacionat amb la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar.

El catàleg assenta les bases per a l’elaboració d’un Pla Estratègic que desenvolupi les propostes d’actuació que vindran a integrar els elements patrimonials documentats en els circuits culturals dels quatre municipis estudiats. A més, ja s’ha establert una base cartogràfica amb la geolocalització de tots els elements a fi de crear una eina de consulta en línia de tot el document.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*