20/01/2016

Es restaurarà i projectarà la pel·lícula “Heroísmos”, rodada a Tarragona l’any 1922

Les primeres imatges del film, fet per la Creu Roja per recaptar diners per l'Hospital de Sang de la ciutat, es van descobrir l'any 2012. D'aleshores ençà, s'ha localitzat fins a un 70% de la pel·lícula i documents sobre ella. Ara, el repte és aconseguir finançament per a la seva restauració i poder-la projectar públicament

Un dels fotogrames de la pel·lícula.

Trobar la pel·lícula antiga “Heroísmos”, en suport nitrat, de la qual ja se’n tenien referències, ha estat un esdeveniment d’un gran valor cultural, un dels més grans descobriments del patrimoni cinematogràfic de les comarques de Tarragona.

Era 1922 quan la Creu Roja va posar en funcionament un Hospital de Sang a Tarragona per atendre als ferits a la Guerra del Marroc. Els recursos eren escassos i faltaven diners. Una de les propostes que es va fer per recaptar fons va ser filmar una pel·lícula. El rodatge es va localitzar a diferents llocs de la ciutat (Catedral, Muralles, Balcó del Mediterrani, cases senyorials, jardins, Hospital de la Creu Roja, Club Nàutic, Port, El Mèdol, la Torre dels Escipions…); i a Roda de Berà, Tamarit i Santes Creus. El resultat va ser un film d’uns 2.000 metres i una duració d’uns 100 minuts, així com la publicació del llibret amb l’argument del film.

Aquest girava entorn d’una nena que pertanyia a la noblesa que es quedà orfe als 5 anys i un nen orfe que amb el pas del temps s’enamora d’ella, però que no és correspost. Al final, ella dedicarà la seva vida a la Creu Roja i ell entrarà a l’Exèrcit. Els actors eren aficionats, membres o col·laboradors de la secció de Dames de la Creu Roja. Intervenen persones de la bona societat tarraconense com Dolors Balcells, Empar Sanromà, Lluís Norregaard o Benigne Dalmau, entre d’altres, o també Francesc Cidón, que a més d’actuar va fer el cartell del film.

Cartell anunciador de la pel·lícula.
Cartell anunciador de la pel·lícula.

Lluís Bonet, un dels promotors de la idea, va fer de director, muntador i de tot dins de l’equip tècnic. La pel·lícula es va estrenar a Tarragona el 7 d’abril de 1922 al Saló Modern, durant una festa. Després el van projectar a Alacant i Reus i el van enviar a S.M. la Reina Victoria per ser exhibit al Palau Reial. Amb el temps, el film va ser oblidat i va arribar a desaparèixer. Segurament, perquè no era obra d’una productora coneguda.

Al 2012 es va fer el descobriment del primer fragment en moviment. Des de la Filmoteca de Catalunya es va comunicar a la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV l’existència d’un nitrat dipositat des de Reus. La seva difusió a través dels mitjans de comunicació va possibilitar que després es trobessin al poble La Masó 3 rotlles de la pel·lícula, propietat de Josep Banús, que també van ser dipositats a la Filmoteca de Catalunya.

Objectius, la restauració i la projecció de “Heroísmos”

En la roda de premsa sobre “Heroísmos”, el dimarts 19 de febrer al campus Catalunya Mariona Bruzzo, conservadora de la Filmoteca de Catalunya, ha dit que aquesta entitat té el deure, per llei, de conservar el cinema català. Ha destacat el valor històric i social del film,  en especial de l’atenció sanitària de l’època, i com el cinema es va implicar en els problemes de la societat tarragonina de 1922. La pel·lícula es troba en molt mal estat, i la Filmoteca, ha assegurat, assumirà part de la seva preservació. Es necessiten en total uns 75.000 euros per a la restauració i posterior projecció, i la Filmoteca n’assumirà 22.000.

A la roda de premsa han estat presents el propietari de la pel·lícula, Josep Banús, i Jordi S. Bonet, el fill del director Lluís Bonet. El professor de la URV José Carlos Suárez, director de la Unitat de Cinema, després d’informar sobre la troballa i els passos seguits, ha explicat que s’iniciarà una campanya de finançament per “Heroísmos”. En resum, cal restaurar i investigar els films, copiar els materials per conservació i utilització; i projectar-la finalment en un local apropiat amb música en directe i en format mut, com a presentació de la pel·lícula a la ciutat. Es preveu també la realització d’un documental en DVD per a la seva difusió. La Unitat d’Investigació del Cinema de la URV, del Departament d’Història i Història de l’Art, dirigirà tota aquesta tasca.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*