Notes de premsa 03/05/2019
El CRAI de la URV és el 8è sistema de biblioteques universitàries més eficient de l’Estat i el segon de Catalunya
Ho estableix el Rànquing de les Biblioteques Espanyoles Universitàries que elabora el SECABA Lab de la Universidad de Granada
Ho estableix el Rànquing de les Biblioteques Espanyoles Universitàries que elabora el SECABA Lab de la Universidad de Granada
El Secaba-Rank Universitàries és el Rànquing de les Biblioteques Espanyoles Universitàries que el grup de recerca SECABA Lab de la Universidad de Granada elabora anualment per determinar l’eficiència de les biblioteques universitàries de l’Estat. En aquest rànquing, el sistema CRAI de la URV es manté en les deu primeres posicions en els darrers anys. Més concretament, la URV apareix en la vuitena posició, empatada amb la Universitat Jaume I de Castelló, en l’avaluació feta amb les dades de 2017 i publicada el març de 2019. La llista l’integren 58 universitats i l’encapçalen la Universitat Autònoma de Barcelona, la UNED i la Universitat Politècnica de València.
En aquest rànquing, la URV es troba en el vuitè lloc de les 19 universitats que tenen una potència del sistema positiva, és a dir, que el seu sistema de biblioteques és eficient. En canvi, les 39 restants es considera que no ho són. Si s’observen les dades en funció de la població de les universitats, la URV és la segona més eficient entre les universitats amb menys de 20.000 membres, per darrere de la Universidad Pablo Olavide de Sevilla, la mateixa posició que ja ocupava l’any 2017.
Si es pren com a mostra el sistema català, el CRAI de la URV es troba en la segona posició de les biblioteques universitàries catalanes, per darrere de la Universitat Autonòma de Barcelona, que també és la primera a nivell estatal.
El Secaba-Rank es basa en l’indicador de la potència del sistema, que relaciona el pressupost per càpita (despesa en personal i en recursos d’informació) amb el nombre de préstecs i descàrregues de recursos electrònics per càpita (comptant els estudiants de grau, postgrau i títols propis, i docents a temps complet i parcial). D’aquesta manera es mesura l’eficiència de les biblioteques, que és la capacitat d’aconseguir el màxim nombre de préstecs i descàrregues de documents de la biblioteca digital amb el mínim de recursos possibles.
El Rànquing de les Biblioteques Espanyoles Universitàries es va elaborar per primera vegada el 2007, a continuació, el 2011 i, des d’aleshores, s’ha publicat anualment. Es pot consultar al seu lloc web.