Notes de premsa 03/07/2019
Estudiants de la Facultat de Química i l’ETSEQ creen sistemes per reutilitzar el plàstic i per impulsar l’ús de bioplàstics
Els dos equips competiran amb aquestes idees a la semifinal del concurs universitari Recircula Challenge a la UPC
Els dos equips competiran amb aquestes idees a la semifinal del concurs universitari Recircula Challenge a la UPC
Breaking Plastics, integrat per estudiants de la Facultat de Química, i ValorWaste Team, amb estudiants de l’ETSEQ, són els dos equips de la URV que s’han classificat per a la semifinal del Recircula Challenge. Es tracta d’una competició universitària que la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han impulsat perquè els propis estudiants responguin als reptes urgents de l’economia circular. En aquesta primera edició han de proposar solucions que es puguin dur al mercat per reduir les bosses de plàstic i el paper film.
El divendres 5 de juliol estan citats a Barcelona per participar al Recircula Weekend, on sabran si són finalistes i, si és així, hauran d’acabar de desenvolupar i presentar la seva solució en 48 hores davant del jurat. Els dos equips de la URV s’han classificat per a la semifinal amb 6 equips més, dels 21 que inicialment van iniciar la competició.
Set estudiants dels graus de Química en anglès i de Bioquímica i Biologia Molecular van crear l’equip Breaking Plastics. La seva proposta és reconvertir el plàstic de les bosses i film, de composicions diverses, per fer material d’oficina. Han treballat intensament al laboratori per desenvolupar la solució a partir de mètodes tèrmics i mecànics, que els han permès aconseguir materials de duresa i flexibilitat diversa. Es tracta d’un procediment simple i escalable, de manera que es podria utilitzar per a la producció industrial.
L’equip de Breaking Plastics és dels més joves de la competició i l’integren Irene Molina, Thiago Gilmartin, Agnés Callerisa, Rebeca Ferrer, Daniel Varela, Maria Pérez i Ana Rey, amb la supervisió dels professors Joan Carles Ronda i Joan Carvajal i el suport de la Facultat de Química. En una de les fases de la competició van crear un vídeo que explica el seu projecte, la repercussió del qual es valorarà per passar a la final.
Si Breaking Plastics ha ideat una solució per reutilitzar el plàstic existent, l’equip ValorWaste Team proposa crear una plataforma per posar fi a les principals limitacions dels bioplàstics, els plàstics derivats dels productes vegetals, que podrien ser una alternativa als derivats del petroli. Aquesta plataforma pretén posar en contacte totes les empreses productores perquè estiguin al dia dels avenços tecnològics més recents i definir estàndards per al producte final.
En aquest cas, afirmen que es tracta d’un repte social, perquè gran part de la feina consistirà en conscienciar la societat amb una ecotiqueta que permeti identificar els productes sostenibles fets amb bioplàstic, i també tecnològic, ja que els processos de producció requereixen encara més investigació. En el seu vídeo expliquen la utilitat del bioplastic.
Valorwaste Team l’integren graduats del Màster en Enginyeria Ambiental i Sostenibilitat Energètica, David Millan, Hammam Alkezmazy, Erick Umeki i James Godwin, que podran posar en pràctica els coneixements apresos al màster.
Es trobaran amb Breaking Plastics a la semifinal de divendres. Guanyarà l’equip que proposi la millor solució d’economia circular davant del repte plantejat. En joc hi ha 3.000 euros i la possibilitat que la idea es pugui dur a la pràctica com a prova pilot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.