Notes de premsa 01/04/2020

Frenar l’ansietat, clau per contenir el dolor crònic a casa

La Càtedra del Dolor infantil de la URV edita consells de prevenció per a persones que s’enfronten confinades al dolor crònic

La Càtedra de Dolor infantil de la URV-Fundació Grünenthal ha editat una guia d’hàbits saludables que ajuden a prevenir l’agreujament dels símptomes de les persones amb dolor crònic durant la fase de confinament. Aquestes recomanacions de salut van enfocades a frenar l’ansietat, una reacció de l’organisme que va agafada de la mà del dolor crònic.

“La relació bidireccional entre ansietat i dolor és coneguda. No sempre resulta fàcil discernir què apareix primer, però comptem amb evidències abundants que demostren que el tractament d’un influeix positivament en l’altre”, afirma Jordi Miró, catedràtic de Psicologia de la Salut a la URV i director de la Càtedra de Dolor Infantil. Concretament, els investigadors han observat que eliminant l’ansietat “desapareix la tensió muscular que l’acompanya i, de forma conseqüent, el dolor que provoca”, explica Miró.

En aquest sentit, la guia proposa diferents rutines per seguir a casa durant el confinament. L’objectiu és evitar comportaments de risc i mantenir a ratlla l’ansietat. “La incertesa per la crisi de la COVID-19 escapa al nostre control i això pot tenir conseqüències rellevants en el dia a dia de les persones: no poder sortir al carrer, la por al contagi… No ens podem deixar portar per la por”, afirma Miró.

Entre altres hàbits, la guia planteja fer exercici de forma adaptada, menjar de forma saludable i seguir pautes de relaxació cada dia. També proposa combinar les estones compartides amb d’altres de relaxació a soles, de recolliment. O mantenir les bones rutines, especialment les que garanteixen la qualitat de la son, perquè són essencials per a una bona regulació emocional i prevenen l’aparició de l’estrès.

“El confinament suposa una càrrega emocional afegida per a les persones que pateixen dolor de forma crònica. Mantenir-se ocupats i amb ànim positiu ajuda a aquests pacients en el dia a dia, facilita l’adaptació i una gestió més positiva dels problemes”, afirma Jordi Miró.

La Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundación Grünenthal transfereix coneixement a la societat a partir de la recerca que desenvolupa el grup ALGOS, punt de trobada entre clínics i professionals de diferents disciplines amb un sol objectiu: millorar la qualitat de vida dels joves amb dolor i les seves famílies.

Print Friendly, PDF & Email