Notes de premsa 23/11/2018
Tarraco Biennal treu a la llum les darreres recerques en arqueologia cristiana
La trobada científica es consolida com un referent de l’arqueologia i el món antic
La trobada científica es consolida com un referent de l’arqueologia i el món antic
Aquest divendres al matí ha estat el torn dels investigadors tarragonins que han fet les seves intervencions a l’Aula Magna del campus Catalunya. Jordi López, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha encetat la darrera jornada fent un balanç de les recerques dels darrers 25 anys en arqueologia cristiana a Tarragona. Un quart de segle en què s’han publicat documents molt rellevants sobre el cristianisme antic. Destaquen entre les troballes d’aquests la Basílica que es va excavar el 1995 al nord del riu Francolí, datada en la primera meitat del segle V i que va estar en ús menys d’un segle; una reexcavació de la basílica de Sant Fructuós amb diferents troballes; les excavacions a la part de ponent de Tarragona, entre la necròpolis i la ciutat, i les troballes de diferents enterraments. També ha destacat les excavacions i reinterpretacions de la basílica de l’amfiteatre, que assenyala el lloc exacte del martiri de Sant Fructuós.
Tarragona és una de les seus més antigues del cristianisme i les seves empremtes arqueològiques tenen una gran rellevància: la necròpolis paleocristiana, la basílica visigòtica a l’amfiteatre i el conjunt tardoromà de Centcelles (Constantí), on es continuen fent treballs arqueològics en profunditat, en són mostres ben evidents.
Durant el matí, s’ha parlat també del conjunt eclesiàstic de Tarragona i dels elements decoratius que s’han trobat en les excavacions, de l’àrea portuària i de la seva importància en el dinamisme social i econòmic de l’època i dels escenaris de culte als sants en la Tarraco de l’antiguitat tardana. Són només alguns dels més de 66 treballs que s’han presentat aquests dies en el IV Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal que ha coincidit amb la VII Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica. Amb el títol d’ “El cristianisme en l’Antiguitat tardana: noves perspectives” aquesta edició de la Tarraco Biennal ha tingut tanta resposta que ha obligat els organitzadors a programar xerrades en dos espais en paral·lel.
Tarraco Biennal es consolida doncs com un referent de l’arqueologia i el món antic, amb més de 150 inscrits, la majoria investigadors catalans i espanyols, però també de Portugal, d’Itàlia, d’Àustria i de Polònia. Els promotors de la iniciativa són el catedràtic de la URV Joaquín Ruiz de Arbulo, Andreu Muñoz (Museu Bíblic) i Jordi López (ICAC).
Aquest quart congrés internacional Tarraco Biennal, una iniciativa promoguda el 2012 per la Fundació Privada Mútua Catalana i que compta amb el suport de totes les institucions i entitats vinculades al patrimoni de la ciutat. Tots els treballs que s’exposaran aquest dies a Tarragona es publicaran de forma més extensa en un llibre que veurà la llum el 2019.