Notes de premsa 04/12/2019

La URV, present a la Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic

Exposa a la cimera els avenços en la reducció dels gasos d'efecte hivernacle a la Universitat, el projecte de la xarxa Aurora per mesurar les contribucions científiques als reptes socials, la recerca sobre governança i dret ambiental i un projecte de dessalinització sostenible

Detall de la sala del plenari de la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic COP25 a Madrid. FOTO: UN Climate Change, a Flickr.

Diferents programes, recerques i iniciatives que es duen a terme a la URV tenen per objectiu contribuir al coneixement del canvi climàtic i la reducció dels seus efectes. Així, tant per compartir l’experiència pròpia, com per contribuir a la presa de decisions sobre les accions que caldrà fer a nivell global, diferents col·lectius de la Universitat participen a la Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic COP25, que se celebra a Madrid del 2 al 13 de desembre. Estudiants, personal acadèmic i científic i de l’àmbit de la gestió de la URV són presents a l’espai de les Nacions Unides, on tenen lloc les conferències i negociacions entre països membres, i a l’espai habilitat per donar a conèixer les iniciatives socials.

Investigadors del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) i membres de l’Associació d’Antics Estudiants i Estudiants de Dret Ambiental de la URV s’han integrat en una de les delegacions del Secretariat de Canvi Climàtic de l’ONU que aplega les organitzacions de recerca que contribueixen per desenvolupar estratègies per abordar tant les causes com les conseqüències del canvi climàtic. Totes elles, junt amb la resta de delegacions, faran aportacions a la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, que treballa perquè s’implementi el Protocol de Kyoto i l’Acord de París per a la contenció de l’escalfament global.

A més d’aquest espai, que administra les Nacions Unides, la Cimera compta amb un espai obert al diàleg, la sensibilització i la presa de decisions compartit per administracions, institucions públiques i privades, emprenedors i empreses, universitats i ONG. És en aquest marc on el vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz, va presentar ahir el projecte Bibliometrics de la Xarxa Aurora, la xarxa internacional d’universitats de la qual forma part la URV. En una taula rodona sobre el paper de l’educació superior davant del repte dels objectius de desenvolupament sostenible, Díaz va exposar aquest projecte col·laboratiu que elabora un quadre de comandament sobre la rellevància i l’impacte social de la recerca que fan les universitats.

El responsable del Pla de Medi Ambient de la URV, Toni de la Torre, farà una ponència sobre l’experiència de la URV a l’hora de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Així, tractarà de mostrar allò que pot ser aplicable per altres institucions, com ara els criteris de priorització, el sistema d’obtenció de dades per dissenyar i valorar les actuacions, i les accions que han estat exitoses i les que no i el paper de les aliances amb les administracions i agents del territori.

D’altra banda, la mateixa URV en col·laboració amb l’empresa WGA Water Global Access SL presentarà en un espai de ciència i innovació una nova tecnologia de dessalinització que redueix el consum d’energia respecte de la tecnologia actual, s’alimenta d’energia eòlica i solar i no aboca salmorra tòxica al mar.

Susana Borràs, investigadora de la URV i adjunta per al Compromís Social, presentarà un avenç dels resultats del projecte de recerca “Constitució climàtica global: governança i dret en un context complex (CONCLIMA)” a la sessió sobre Llei Climàtica i Governança, així com investigadors del CEDAT participaran al taller “Crisi climàtica: una qüestió de justícia i drets humans” i en la sessió que es fa a la Universidad Carlos III sobre “litigis climàtics i justícia”. Borràs i de la Torre també estaran a la taula rodona del grup de treball sobre Objectius de Desenvolupament Sostenibles del Consell Interuniversitari de Catalunya.

A més a més, els estudiants del Màster en Dret Ambiental i els doctorands d’aquesta àrea participaran com a ponents o com a assistents en diferents sessions que tindran lloc fins al final de la cimera al mateix COP25 i en activitats paral·leles a les universitats de Madrid.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV