Notes de premsa 15/05/2020
La URV liderarà un projecte europeu perquè els joves facin front a la violència contra el col·lectiu LGBTIQ+
Formarà professorat de secundària i professionals de l'educació no formal perquè els joves sàpiguen detectar la violència especialment a les xarxes socials
Formarà professorat de secundària i professionals de l'educació no formal perquè els joves sàpiguen detectar la violència especialment a les xarxes socials
El 58% de persones LGTBI de la Unió Europea han experimentat algun tipus d’assetjament a la feina, al carrer, al transport públic, en una botiga, a Internet o en qualsevol altre lloc durant els darrers 5 anys. Així ho afirma l’enquesta que el Parlament Europeu i l’Agència pels Drets Fonamentals de la UE han fet pública amb motiu del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, que se celebra el proper diumenge 17 de maig. La majoria de les agressions o situacions de violència tenen lloc davant d’altres persones, “per això el rol de la comunitat és clau per identificar i intervenir en aquestes situacions de violència, posicionant-se al costat de les víctimes i donant-los suport”, explica Oriol Ríos l’investigador Serra Hunter del grup de recerca MEDIS del Departament de Pedagogia de la URV.
Ríos liderarà un nou projecte europeu, UP4Diversity. Empowering young people and youth workers to become active upstanders in the prevention of violence towards LGBTQI+ people in the digital era, que parteix d’aquesta realitat i té per objectiu millorar les habilitats dels i les joves per identificar i fer front a la violència contra el col·lectiu LGBTIQ+. És un dels 5 únics projectes seleccionats en la darrera convocatòria de la Comissió Europea per promoure la implementació efectiva del principi de no discriminació.
Aquesta millora de les habilitats s’aconseguirà a través de formació al professorat de secundària i professionals que treballen amb joves en diferents sectors, com ara entitats d’oci i temps lliure, esportives o associacions d’estudiants, entre d’altres. L’impacte esperat del projecte és la millora de la identificació de les situacions de violència contra el col·lectiu LGBTIQ+, amb èmfasi especial en les situacions de violència que tenen lloc a les xarxes socials.
Per aquest motiu, el consorci d’universitats i entitats de 4 països que integren la iniciativa (Espanya, Bèlgica, Xipre i Dinamarca) crearà una aplicació mòbil que permetrà millorar la resposta que donen els professionals que treballen amb joves, davant de situacions de violència contra el col·lectiu LGBTIQ+. A més, el projecte inclou la creació d’una xarxa de professionals a nivell europeu i el disseny de materials perquè els professionals puguin respondre de manera efectiva a la violència contra les persones LGBTIQ+.
Prevenció també a les universitats
El projecte UP4Diversity se suma a un altre projecte europeu liderat per Ríos, HEI4Diversity. Building capacities to prevent and respond to any form of violence against the LGBTQI+ community in Higher Education Institutions in Europe, que té un objectiu similar, combatre la discriminació i violència contra el col·lectiu LGTBIQ+, però a les universitats. Per això l’equip internacional treballa en l’elaboració d’un estudi de bones pràctiques contra la violència per raó d’identitat, expressió de gènere i orientació sexual en universitats dels 28 països de la Unió Europea i, la creació d’un curs de formació digital i d’accés lliure per a generar estratègies per a lluitar contra aquesta problemàtica social.