Notes de premsa 12/06/2019
La URV supera els 500 projectes presentats a través del Programa Aprenentatge Servei
El 18 de juny es presenta públicament el documental del grau de Comunicació Audiovisual Del dol a l'amor, sobre el dol perinatal i neonatal. Els estudiants resolen necessitats d'entitats socials i posen en pràctica coneixements del seu ensenyament
El 18 de juny es presenta públicament el documental del grau de Comunicació Audiovisual Del dol a l'amor, sobre el dol perinatal i neonatal. Els estudiants resolen necessitats d'entitats socials i posen en pràctica coneixements del seu ensenyament
El Programa d’Aprenentatge Servei creix any rere any, amb noves assignatures, professorat i estudiants que se sumen a aquesta iniciativa. Fins al punt que, des que se’n tenen dades (el curs 2011-12) fins ara, ja són 530 els projectes que s’han dut a terme. L’objectiu és que els estudiants es formin com a professionals socialment responsables a través d’una proposta educativa que, d’una banda, permet als estudiants posar en pràctica els continguts i competències apreses a l’aula, i, de l’altra, dona resposta a les necessitats d’entitats socials del territori a través del servei a la comunitat.
La Comunitat URV que s’ha implicat en els projectes de l’Aprenentatge Servei ascendeix a prop de 3.200 estudiants, més de 200 professors de 147 assignatures i 49 titulacions de grau i màster implicades els darrers set anys. Només els mesos de juny i setembre d’aquest 2019, el moment en què els estudiants defensen els Treballs de Fi de Grau i Màster, es presenten 30 projectes davant dels tribunals.
Un d’aquests projectes, a més a més, es presentarà públicament el dimarts 18 de juny: Del dol a l’amor, un documental elaborat per tres estudiants del grau de Comunicació Audiovisual que trenca el silenci sobre el dol perinatal i neonatal que viuen moltes famílies. Ho han fet en col·laboració amb el Grup d’Ajuda Mútua Dol d’estels i amb la complicitat de la psicòloga i fotògrafa Norma Grau, que seran presents a la projecció. Les portes de l’Aula Magna s’obriran a les 17:30 h i l’acte començarà a les 18 h.
Irene Margalef, Ariadna Martínez i Gabriel Novau són els artífex del documental i Treball de Fi de Grau, després que la Irene Margalef veiés l’exposició fotogràfica del projecte Stillbirth, que els impulsors de Dol d’estels van mostrar a Montbrió ja fa dos anys. Ariadna Martínez explica que fer el documental els ha ajudat a treballar l’empatia i aprendre a trencar els seus propis tabús. A mesura que avançaven en la producció del documental, “les famílies i el Martí, l’Amèlia, la Júlia i la Jana, els nadons que no van sobreviure, ens han canviat els esquemes i tenim una emoció molt gran a dins”.
Per això s’han plantejat projectar públicament el documental i acompanyar-lo de les intervencions d’Anna Fité i Carles Sánchez, fundadors del Grup d’Ajuda Mútua Dol d’estels, i de Norma Grau i la seva exposició fotogràfica Stillbirth, així com també es proposen presentar-lo a festivals i convocatòries. “La projecció és per a les famílies que es troben en la mateixa situació i, sobretot, per a gent aliena al tema, perquè se’n torni a parlar amb naturalitat” ja que, explica Martínez, els embarassos que no acaben en naixement i la mort de nounats són fets que continuen succeint, són inevitables malgrat els avenços mèdics, i cal parlar-ne.
La informació completa sobre la projecció del documental es pot trobar a l’Agenda de la URV. L’avenç del documental, amb il·lustracions d’Eliot Borràs, es pot veure aquí.