Notes de premsa 17/01/2019

El calendari de l’Observatori de la Igualtat posa en valor les aportacions de les dones infermeres

Reflexiona sobre la segregació del treball en funció dels estereotips de gènere, que han condicionat el paper de les infermeres al sistema de salut

Calendari 2019 de l'Observatori de la Igualtat, Dones i Infermeria, fet amb la col·laboració de la Facultat d'Infermeria.

L’Observatori de la Igualtat edita anualment un calendari que recupera les biografies de dones que, tot i haver aportat teories i pràctiques rellevants per a la ciència i per a la societat, han quedat difuses o en l’oblit. Aquest 2019 el calendari està dedicat a les infermeres i recull una selecció de dotze noms, un per a cada mes de l’any, de la infermeria moderna, des de finals del segle XIX fins al segle XXI.

Al calendari d’enguany, que ha comptat amb la col·laboració de la Facultat i el Departament d’Infermeria, s’hi fa una reflexió sobre la pervivència del patriarcat en l’àmbit assistencial, que provoca que en l’imaginari col·lectiu s’identifiqui la infermeria amb el gènere femení i, a més a més, hagi quedat “impregnada de valors pretesament femenins que n’esbiaixen la realitat, com la submissió, la passivitat, la dependència, l’emotivitat o la subjectivitat”. Hi afegeixen que la identificació de la professió amb aquests estereotips ha condicionat el paper que les infermeres han tingut en el conjunt del sistema de salut.

El calendari reivindica, doncs, el paper d’una ocupació, la de cuidar els altres, necessària per garantir el benestar de les persones. Ho fa a través de la biografia, entre d’altres, de Florence Nightingale, que es considera la mare de la infermeria moderna; Margaret Sanger, defensora del control de la natalitat i la prevenció de l’embaràs; Irena Sendler, que durant la II Guerra Mundial va posar en risc la seva vida per rescatar infants jueus del gueto de Varsòvia; Elvira Dávila Ortiz, pionera dels bancs de sang a Sud-Amèrica; Montsikelelo Albertina Sisulu, que va viure com a infermera la discriminació contra els pacients de color i contra les pròpies infermeres i es va convertir en una de les líders sud-africanes contra l’apartheid, i Faye Glenn Abdellah, pionera en la recerca en infermeria.

El calendari 2019 Dones i Infermeria es pot descarregar a la pàgina web de l’Observatori o recollir a l’oficina de l’Observatori de la Igualtat, ubicat al despatx 4.30 de l’Edifici D2 del campus Catalunya, de 9 a 14 h. A més de l’Observatori de la Igualtat, la Facultat i el Departament d’Infermeria, que han produït el calendari, hi han col·laborat en la publicació l’Ajuntament de Tarragona, Europe Direct Tarragona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona i Muralles Salut.

Print Friendly, PDF & Email