Notes de premsa 11/10/2018
Comença el curs a les Aules de la Gent Gran amb més de 450 conferències
Artur Tomàs, alumne centenari de les aules d'extensió universitària de Tarragona: "M'interessen totes les sessions perquè tinc coneixements de tot"
Artur Tomàs, alumne centenari de les aules d'extensió universitària de Tarragona: "M'interessen totes les sessions perquè tinc coneixements de tot"
Les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran són un projecte social engegat per les principals universitats catalanes que busca donar una sortida a les inquietuds culturals de les persones grans. A la demarcació de Tarragona s’han multiplicat fins arribar en 24 municipis. Aquesta setmana han començat les primeres conferències programades a les aules, més de 450 durant tot el curs 2018-19, i en algunes aules encara hi ha la inscripció oberta.
Les aules de la gent gran responen a l’interès de les persones majors de 65 anys d’adquirir nous coneixements o aprofundir en aquells sobre els quals tenen interès. És el cas d’Artur Tomàs, un centenari veterà de l’Aula de la Gent Gran de Tarragona, que manifesta tenir “interès en totes les conferències” perquè els seus interessos també són múltiples: “He tocat de tot, des de la medicina fins a l’electrònica”. Fruit de les seves inquietuds, Tomàs ha estat a la primera línia de molts fronts. El primer, durant la Guerra Civil, on va combatre amb el bàndol republicà al sector de Lleida fent de deliniant topògraf: “Havia d’arribar més endavant de la primera línia de foc per prendre mides i fer els càlculs de la paràbola dels projectils dels canons”. Això li permetia “saber exactament com estava el front, més que no pas els oficials” i per això assegura: “Jo vaig provocar la retirada de l’exèrcit republicà el 22 de desembre de 1938” per evitar combats que ja no podien guanyar.
Tomàs explica que també va ser la persona que va fer “les prospeccions per buscar el terreny més adequat per a les fàbriques químiques” que havien d’instal·lar-se a Tarragona. Un cop instal·lades, passaria de treballar per la Casa Bonet venent ferro i carbó a les forges a fer-ho a la química IQA com a instrumentista dels aparells electrònics fins a la seva jubilació. L’interès per l’electrònica l’ha dut a ser radioaficionat, i també a portar un pèndol sempre a sobre per detectar “les corrents geopàtiques”. Ara rescata de la memòria històrica alguns dels fets que ha viscut directa o indirectament i els escriu en un bloc, com ara la revindicació de l’autoria del teatre Metropol: “Jujol n’és l’arquitecte però va ser l’escultor i ebenista Àngel Bru Balart qui va construir el que aleshores era el teatre del Patronat Obrer i va rectificar la idea de Jujol a la seva manera”. I se’l pot escoltar cada dia: a les dotze del migdia toca les campanes de la catedral de Tarragona.
Es pot trobar la informació sobre les Aules de la Gent Gran per municipis al web.