Notes de premsa 30/11/2018
El cinema pot contribuir a humanitzar les cures en infermeria tant des de la vessant terapèutica com de formació
Aquest ha estat un dels punts tractats en les X Jornades d’Infermeria de les Terres de l’Ebre que s’han centrat a analitzar la part més humana i emocional de la branca sanitària
Aquest ha estat un dels punts tractats en les X Jornades d’Infermeria de les Terres de l’Ebre que s’han centrat a analitzar la part més humana i emocional de la branca sanitària
El cinema ha estat molt present en les X Jornades d’Infermeria de les Terres de l’Ebre, celebrades dijous i divendres 29 i 30 de novembre al campus Terres de l’Ebre de la URV i que s’han centrat en analitzar la humanització en les cures d’infermeria. “Les bones infermeres han de ser també infermeres bones”, apunta Encarna Bonfill, professora del campus Terres de l’Ebre de la URV i membre del comitè organitzador d’aquesta trobada de professionals i estudiants de l’àmbit de la infermeria a les Terres de l’Ebre. “Estem treballant en un espai molt íntim i privat, on el component humà i emocional és molt important. Això fa que haguem de ser sensibles a la realitat del pacient, mirar-lo als ulls i agafar-li la mà, si és necessari. No n’hi ha prou en saber fer la part tècnica de la nostra feina”, afegeix Bonfill. Aquesta sensibilitat i sentiment d’empatia amb el pacient s’ha de treballar a través de la formació i un dels instruments pot ser el cinema.
“El cinema ajuda a despertar de forma ràpida la consciència humana, transmet emocions, ens mostra com actuar en determinades situacions, és un instrument molt útil per a educar, formar i sensibilitzar”, argumenta Laura de la Cueva, membre del projecte HU-CI, d’humanització de les cures intensives, i una de les ponents de les X Jornades d’Infermeria. Però més enllà de la formació, de la Cueva també assenyala la vessant més terapèutica del cinema, posant com exemple des de les sales de cinema en hospitals, com el Gregorio Marañón; el tractament de les emocions a través de pel·lícules en pacients amb malalties mentals; o l’ús terapèutic del cinema en veterans de guerra, un projecte que s’està desenvolupant als EEUU. Com exemples de pel·lícules que poden ajudar a entendre aquesta humanització necessària de les cures en infermeria, de la Cueva destaca Amar la vida, La escafandra y la mariposa, Hable con ella o El pacient anglès.
Aquesta relació entre infermeria i cinema també s’ha pogut copsar amb la intervenció de Mamen Segovia en una de les taules rodones de les jornades. Segovia és infermera de l’Organització Nacional de Transplantaments, ara ja jubilada, i va assessorar al director Pedro Almódovar en pel·lícules com Todo sobre mi madre, La flor de mi secreto o Hable con ella. “Crec que per sensibilitzar la societat, el cinema és una eina molt poderosa”, assenyala aquesta infermera que ha dedicat també bona part de la seua trajectòria professional a la formació del personal sanitari en el complex camí de comunicar les males notícies.
Les Jornades d’Infermeria de les Terres de l’Ebre han arribat enguany a la desena edició i han comptat amb uns 200 inscrits, la majoria professionals dels diferents centres assistencials de les Terres de l’Ebre. De fet, en l’organització, a més de la gerència territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre i els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, també hi participen els hospitals i centres de salut de tot el territori juntament amb la Facultat d’Infermeria de la URV i el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Tarragona. En total s’han presentat 177 treballs: 75 pòsters i 18 comunicacions orals. I una altra de les ponències destacades ha estat la de Pilar Delgado, del projecte HU-CI, centrada en analitzar la situació d’aquest canvi de paradigma que representa la humanització.
Premis Cinca Piqué i millors comunicacions
D’altra banda, en el marc d’aquestes jornades s’han lliurat els Premis de Recerca en Infermeria de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de la Facultat d’Infermeria patrocinat per la Fundació Cinca Piqué. La professora del campus Terres de l’Ebre, Sílvia Reverté, ha guanyat el primer premi valorat en 1.000 euros per la seua investigació sobre l’ictus, investigació amb la qual ja va rebre la setmana passada el primer accèssit de la Fundació Vila Saborit. El segon premi ha estat per Estrella Martínez pel seu treball Impacte de la formació en la millora de les competències dels infermers que realitzen triatge a les Terres de l’Ebre. El premi especial de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de la Facultat d’Infermeria al millor treball presentat a les jornades ha estat per L’efectivitat de l’aplicació de pressió negativa en ferides de cirurgia abdominal. Revisió bibliogràfica, de Maria Bernabeu, Clàudia Ferrandis, Montserrat Astor i Vlat Cocinschi.
També s’han premiat els millors pòsters i les millors comunicacions orals valorats en 150 i 100 euros respectivament. Els premis en la categoria pòster han estat per als treballs Presència de les famílies durant el Suport Vital: la mirada dels professionals de Terres de l’Ebre, de Maria Pilar Vallano, Mònica i Josefina Pey (primer premi); i Estratègies per millorar el compliment de la identificació positiva del pacient, d’Elsa Canalda; Iolanda Domenech i Josefa Diaz (segon premi). L’edat i el nivell educatiu poden modificar l’efectivitat d’una intervenció per pacients amb fibromiàlgia, d’Anna Llàdser, Maria Pilar Curto, Lina Casado i Núria Llàdser ha rebut el segon premi a la millor comunicació oral, mentre que el primer premi, atorgat pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, ha estat per al treball Hem comès una errada, i ara què?, d’Elsa Gil, Cristina Mendoza, Judit Ginovart, Joan Antoni Forés, Verònica Farnós i Beatriz Gombau. També s’ha premiat la millor experiència oral que ha recaigut en el treball Difusió de la higiene de mans als infants de les Terres de l’Ebre, signat per Jordi Haro, Maria Isabel Aragonés, Cristina Bellés, Carolina Sebastià, Mònica Queral i Antònia Adell.