Notes de premsa 16/05/2018
Repensar els serveis socials de base, tema del Dia Mundial del Treball Social
La celebració d'aquesta diada a la URV va plantejar el debat sobre els serveis socials de base, que són la porta d'entrada de les persones a rebre una atenció més especialitzada
La celebració d'aquesta diada a la URV va plantejar el debat sobre els serveis socials de base, que són la porta d'entrada de les persones a rebre una atenció més especialitzada
Revisar el model d’atenció social era el tema central del Dia Mundial del Treball Social a la Universitat, que va tenir lloc el dia 10 de maig al campus Catalunya. El subtítol de la Jornada era: Serveis Socials de base, cap a on anem?, i es va reflexionar sobre el paper que juguen en l’assoliment del benestar de les persones.
Aquesta Jornada, de caràcter anual, crea un espai de trobada i debat entre estudiants, professorat i professionals de Treball Social. Va tenir 200 participants, entre professionals de diferents àmbits d’intervenció, professorat i estudiants del grau de Treball Social. Els serveis socials de base que proporcionen els ajuntaments o els consells comarcals, depenent de la dimensió del municipi, són la porta d’entrada per a les persones a serveis més especialitzats, depenent de si presenten problemes de dependència, de violència familiar o d’emergència habitacional, per exemple. Les noves necessitats, les estructures organitzacionals, el marc normatiu i els canvis en les polítiques socials impliquen necessàriament repensar els serveis i fer entrar en debat les funcions i els models que s’estan aplicant.
Primer Arantza Rodríguez, vocal 4a del TSCAT (Col·legi Oficial de Treball Social) i Juanma Rivera, secretari, van presentar: “Dictamen: Els Serveis Socials Bàsics (SSBB) a la provincia de Barcelona”. Ambdós són membres de l’Equip de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
A continuació es van realitzar dues taules rodones per analitzar les funcions i el model de serveis socials de base, una des d’experiències municipals i l’altra sobre les experiències comarcals. A la primera es van presentar quatre experiències (dels ajuntaments de Tarragona, Valls, Reus i el Vendrell), moderada per Cristina García, professora del grau de Treball Social; i a la segona quatre experiències més de consells comarcals (del Baix Camp, Tarragonès, el Priorat i l’Alt Camp), moderada per Emma Pérez, vicedegana del TSCAT.
L’Objectiu del Dia Mundial del Treball Social és contribuir a visualitzar la tasca dels professionals del Treball Social, en tant que coneixedors de la realitat social, promotors del canvi, experts de la intervenció social, defensors de la justícia i l’equitat social i garants dels drets socials. El treball social promou el benestar de persones, grups i comunitats, facilita la cohesió social en períodes de canvi i ofereix suport i protecció als membres més vulnerables de la comunitat, donant ajuda i orientació segons el cas o bé assistència, suport i protecció.