Notes de premsa 26/11/2018
Alguns suplements dietètics o nutricionals s’associen a la millora de la qualitat espermàtica
Són els resultats d’una anàlisi de 28 estudis d’intervenció nutricional amb 2.900 participants liderat per investigadors de la URV. Els resultats apunten que aquests suplements podrien millorar la fertilitat masculina
Són els resultats d’una anàlisi de 28 estudis d’intervenció nutricional amb 2.900 participants liderat per investigadors de la URV. Els resultats apunten que aquests suplements podrien millorar la fertilitat masculina
La infertilitat afecta 15% de la població mundial i és reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut com un problema global de salut pública. En els últims anys s’ha demostrat que ha disminuït la qualitat espermàtica en diferents poblacions de països desenvolupats, cosa que podria tenir conseqüències per a la supervivència de l’espècie . L’estrès, el consum de drogues, el tabac, el consum excessiu d’alcohol i dietes no saludables sembla que en són els principals factors modificables.
Malgrat la falta de proves científiques suficients sobre el paper que tenen els suplements dietètics i nutricionals en la qualitat espermàtica, moltes clíniques d’investigació de reproducció assistida proporcionen recomanacions dietètiques i suplements abans d’iniciar tractament de fecundació in vitro (FIV) o la injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides (ICSI).
Recentment, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), que formen part de la Xarxa Ciber Obn de l’Institut Carlos III i del Departament de Clínica de Reproducció Humana i Creixement Infantil de la Universitat de Guadalajara (Mèxic), han dut a terme la revisió sistemàtica més extensa i actualitzada de tots els estudis clínics aleatoritzats que hi ha en la literatura científica que relacionen els diferents nutrients i suplements dietètics amb la qualitat espermàtica i la fertilitat masculina.
Després d’analitzar qualitativament els resultats de 28 estudis d’intervenció nutricional, incloent-hi un total de 2.900 participants, i analitzar-ne qualitativament 15 , els investigadors han conclòs que la suplementació de la dieta —amb comprimits o líquids— amb àcids grassos omega-3 i coenzim Q10 podrien tenir un efecte beneficiós en la quantitat d’espermatozoides del semen. Hi ha tres casos: en primer lloc, els suplements amb seleni, zinc, àcids grassos omega-3 i el coenzim Q10 s’associen a un augment de la concentració espermàtica; en segon lloc, la suplementació amb seleni, zinc, àcids grassos omega-3, coenzim-Q10 i carnitines s’ha relacionat amb una millora de la mobilitat espermàtica, i finalment la suplementació amb seleni, àcids grassos omega-3, coenzim Q10 i carnitines provoca un efecte positiu en la morfologia dels espermatozoides.
Segons els investigadors, aquest treball suggereix l’efecte modulador d’alguns suplements dietètics sobre la qualitat espermàtica, i proporciona una revisió extensa i actualitzada de la investigació de més evidència científica existent. Els resultats suggereixen que alguns suplements dietètics poden modular de forma beneficiosa la qualitat espermàtica, encara que faltaria demostrar que això comporta un augment de la probabilitat de concebre un fill de manera natural o per tècniques de reproducció assistida. Els científics consideren, però, que caldria seguir fent estudis amb mostres més grans de participants per poder disposar d’una interpretació més acurada dels resultats obtinguts en aquests estudis.
Els resultats del treball, liderat pel doctor Albert Salas-Huetos, investigador postdoctoral que treballa a la Universitat de Utah, i pel doctor Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, s’han publicat a la revista Advances in Nutrition aquest novembre.
Referència: Salas-Huetos A, Rosique-Esteban N, Becerra-Tomás N, Vizmanos B, Bulló M, Salas-Salvadó J. “The Effect of Nutrients and Dietary Supplements on Sperm Quality Parameters: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials”. Advances in Nutrition, 2018; 9(6), 833-848. DOI: 10.1093/advances/nmy057