Notes de premsa 25/01/2023

El calendari 2023 de la Unitat d’Igualtat reivindica dones físiques invisibilitzades per la història de la ciència

El calendari ha estat elaborat amb la col·laboració de les estudiants del grau en Enginyeria Matemàtica i Física de la URV

Calendari de 2023 "Dones físiques", que edita la Unitat d'Igualtat de la URV.

“Tot un any que s’estén al nostre davant, ple de projectes, incerteses, llàgrimes, riures, petons… El temps és potser el concepte físic més present a la nostra vida. El mesurem i el pretenem controlar”. El temps és relatiu, imprevisible, canviant, s’allarga, però també s’escurça. Com a societat tenim la necessitat de mesurar-lo, i per fer-ho, la Universitat presenta aquest any la catorzena edició del calendari de la Unitat d’Igualtat, protagonitzat per dotze dones físiques.

El calendari que cada any recull dotze històries de vida de dones científiques invisibilitzades pretén allunyar-se dels referents científics clàssics com ara Marie Curie o Hipàtia d’Alexandria, i reivindicar totes aquelles altres dones que han quedat ocultes en racons de la memòria col·lectiva.  . Aquest no és un recull qualsevol, sinó històries de vida “plenes d’adversitats, conflictes i discriminació… però també de perseverança, valentia i esforç”, tal com es descriu en la introducció de la nova edició. Històries de dones investigadores que van lluitar per ser acceptades, que treballaven sense cobrar, que van guanyar Premis Nobel, que van contribuir a l’avenç de la ciència, que van donar noms a teoremes. En definitiva, dones els noms de les quals haurien de ressonar a les aules de les universitats de tot el món.

Els descobriments de la desconeguda Marietta Blau, per exemple, van permetre fer avançar significativament el camp de la física de partícules. Gràcies a la seva recerca, Blau va ser postulada tres cops pel Premi Nobel de Física, encara que mai en va resultar guanyadora. Blau, a part de ser recordada per les seves aportacions físiques, també tenia una actitud remarcable enfront de l’adversitat. “Crec que tots els joves pensen com els hi agradaria que es desenvolupés la seva vida. Quan jo ho feia, sempre arribava a la mateixa conclusió. La vida no té per què ser fàcil, el que és important és que no sigui buida”, deia.

Estudiants del grau en Enginyeria Matemàtica i Física han participat en l’elaboració del calendari

Aquest any i per primera vegada, un grup d’estudiants han estat les que s’han documentat i han redactat les històries del calendari, amb edició a càrrec de la professora Inma Pastor. Concretament sis noies de la primera promoció del grau en Enginyeria Matemàtica i Física. “Com passa tan sovint, nosaltres gaudim d’allò que aquelles primeres dones físiques van aconseguir”, diuen les estudiants: Alejandra Artiles León, Cristina Cuartero Prim, Irene Llobera Querol, Astghik Galstyan Minasyan, Ada Garcia Rey i Khrystyna Romaniv Pryymovych.

Malgrat tot, les estudiants reivindiquen que com a societat, encara ens trobem molt lluny d’assolir la igualtat de gènere a les aules i als laboratoris, que en l’àmbit de les enginyeries i les ciències experimentals es troben amb un percentatge molt més elevat de nois que de noies.

El calendari d’aquest 2023, de la mateixa manera que tots els anteriors, és gratuït per la comunitat universitària i es pot descarregar a la pàgina web de la Unitat d’Igualtat o recollir a l’oficina de la Unitat i al CRAI, al Campus Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email