Notes de premsa 05/09/2024
La millora del model de cures a les persones grans i dependents, en el punt de mira
És l'objectiu de la segona edició d'un congrés internacional que se celebra aquests dies a la URV, impulsat pel Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social
És l'objectiu de la segona edició d'un congrés internacional que se celebra aquests dies a la URV, impulsat pel Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social
La segona edició del Congrés Internacional La Cura de les Persones Grans i Dependents se celebra avui dijous i demà divendres al campus Catalunya de la URV. La trobada, impulsada des del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, té l’objectiu de determinar de quina manera es pot incidir en l’actual model de cures per millorar-lo. Amb prop de cent participants, el congrés acull personal investigador d’universitats nacionals i internacionals especialitzat en la cura de persones grans, professionals de la salut que centren la seva carrera en l’assistència geriàtrica i representants de moviments socials compromesos social i políticament a millorar el model actual de cura.
“La cura de les persones grans és un tema que neguiteja molt; és un model de cura que no tenim resolt”, afirma Montserrat Soronellas, investigadora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i membre del comitè científic del congrés. I aquest, explica, és l’esperit del II Congrés Internacional La Cura de les Persones Grans i Dependents: “Determinar què li passa al model i veure de quina manera podem incidir-hi per millorar-lo”. Per abordar aquest propòsit, els organitzadors han teixit un programa que inclou una representació dels principals col·lectius que, actualment, lideren els esforços per millorar el model.
L’esdeveniment, que té una durada de dos dies, ha començat amb els primers simposis i la sessió inaugural, a càrrec d’Antoni Nomdedeu, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Seguidament, Jason Danely pronunciarà una conferència sobre els “impulsors culturals” de la manera en què es cura, és a dir, els principis ètics, diferents en cada cultura, que motiven a cuidar. Danely, professor d’antropologia a la Oxford Brooks University, també abordarà les implicacions polítiques del fet que les famílies assumeixin les cures en un sistema que els ha delegat aquest deure.
Per finalitzar el primer dia de congrés, l’organització, molt vinculada a iniciatives com el Fòrum Social de la Cura, ha volgut reservar un espai per al compromís social i polític i els activismes de la cura. Per això es proposa una taula de debat amb la participació de Pilar Nogués, del Sindicat SAD; Carmen Juárez, de l’associació de cuidadores Amb Cura; Txomin Lasa, del Sindicat ELA del País Basc, i Maria José Carcelén, Coordinadora de Residències 5+1.
De la segona jornada destaquen les intervencions de Mónica Ramos, professora de la Universitat Complutense de Madrid i autora del llibre Envejecer siendo mujer, dificultades, oportunidades y retos, i de la Catedràtica Emèrita de la URV Dolors Comas d’Argemir. Ramos reflexionarà sobre com l’envelliment de les dones és singular des del punt de vista de les cures i, alhora, abordarà la manera en què els toca envellir assumint el rol de cuidadores dels seus familiars. Comas d’Argemir, que pronunciarà la sessió de clausura, incidirà en la cura de persones grans i dependents des del compromís social i polític, situant-la com “una qüestió política de primer ordre”.
El II Congrés Internacional La Cura de les Persones Grans i Dependents està impulsat per la Universitat Rovira i Virgili, i compta amb la participació de la Universitat de la Corunya i la Universitat de Granada. Hi col·laboren investigadors de la URV, de la Universitat de Barcelona, de la Universitat de València, de la Universitat de Saragossa i de la Universitat Pompeu Fabra. És una activitat emmarcada en el projecte Caremodel, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.