Convocatòries 06/05/2024

Projecció del documental Rotspanier. Els esclaus espanyols del nazisme, amb conversa amb els investigadors i el director

  • Data: Dilluns, 6 de maig de 2024, a les 11 h
  • Lloc: Aula Magna del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona)

Coincidint amb el Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts als camps de concentració i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya, que es commemora el 5 de maig, el proper dilluns dia 6 de maig a les 11 h es projecta a la URV el documental Rotspanier. Los esclavos españoles del nazismo. Es tracta d’un dels resultats del projecte europeu de recerca i recuperació de la memòria històrica que ha liderat la URV, “Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols en la II Guerra Mundial. La (des)memòria europea de l’antifeixisme”.

La projecció comptarà amb una conversa posterior amb Rafael Guerrero (director), Isidre Monreal (director de fotografia i coordinador de l’àrea tècnica del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV) i Ignacio Fiz (investigador del Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials de la URV -CECOS-), amb la participació especial de Pierre Souchard (Associació Mere 29 – Memòria de l’exili republicà espanyol).

Si voleu entrevistar els investigadors i impulsors de la recerca i el documental, contacteu amb el Gabinet de Comunicació i Màrqueting (comunicacio@urv.cat; 977 55 80 24).

La història oblidada dels Rotspanier

De la mà dels principals historiadors especialitzats en aquest tema, el projecte de recerca i el documental recuperen la història oblidada dels Rotspanier -literalment “rojos espanyols”-, nom amb el qual els alemanys anomenaven i s’adreçaven als republicans d’aquest país. Desenes de milers de persones van ser forçades a treballar en duríssimes condicions per a construir les cinc enormes bases de submarins i els tres mil búnquers que configuren el Mur Atlàntic, i que encara romanen en la costa francesa.

Rotspanier. Els esclaus espanyols del nazisme també s’endinsa en la memòria d’altres exiliats obligats a treballar en la indústria bèl·lica o la tèxtil, en condicions extremes que els va deixar seqüeles físiques i psíquiques per a tota la vida, quan no els va portar a la mort. Ho fa mitjançant la veu dels seus descendents, que reivindiquen la necessitat de treure’ls de l’oblit i en molts casos també el reconeixement per la seva participació activa en la lluita per l’alliberament de França del jou nazi.

El documental, guardonat amb el premi Lorca 2023, ha estat produït pel Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS)  de la Universitat Rovira i Virgili i l’associació Nouvelle Aquitaine Andalousie, amb el suport del Govern de l’Estat, la Diputació de Cadis i el programa de la Unió Europea Europe for Citizens.

Programa
  • 11:00 h. Presentació a càrrec de Vanina Hofman, directora de l’Aula de Cinema i Arts Audiovisuals de la URV, i del rector Josep Pallarès.
  • 11:20 h. Projecció del documental Rotspanier. Els esclaus espanyols del nazisme.
  • 12:20 h. Conversa amb Rafael Guerrero (director), Isidre Monreal (director de fotografia) i Ignacio Fiz (investigador CECOS-URV), amb la participació especial de Pierre Souchard (Associació Mere 29 – Memòria de l’exili republicà espanyol).

A l’entrada de l’Aula Magna es podrà visitar l’exposició ‘Rotspanier’, comissariada pels professors Jaume Camps, Rocío Arnal i Pere Manel Martín.

El Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya es commemora el 5 de maig per celebrar l’alliberament del camp de Mauthausen – Gusen, a Àustria, l’any 1945. I coincideix també amb el dia final de la Segona Guerra Mundial a Europa i la victòria sobre el feixisme que es rememora anualment cada 8 de maig.

Fitxa tècnica del documental

Títol original: Rotspanier. Los esclavos españoles del nazismo Direcció: Rafael Guerrero Moreno Gènere: Documental País: España Any: 2022 Duració: 54 min. Idioma: diversos idiomes amb subtítols en castellà

Print Friendly, PDF & Email