Notes de premsa 16/06/2020

Desenvolupen un programari d’anàlisi d’imatges que permet fer recomptes de dades a temps real

Empreses internacionals ja han mostrat interès per aquest sistema, desenvolupat per investigadors de la URV, que permet analitzar gran quantitat de dades a través de tècniques d’intel·ligència artificial

Des d’analitzar a través d’un dron el ritme de creixement dels cultius fins a comparar imatges de creixements cel·lulars o fer recompte d’aus migratòries. Fruit del projecte europeu SNAL, un grup de investigadors del departament d’Enginyeria Química de la URV,  Vladimir Baulin, Marco Werner i Anna Orlowska, han desenvolupat un software de reconeixement d’imatges capaç de classificar i detectar imatges amb sistemes més precisos que els que poden dur a terme els propis humans. Ho fan a través del que s’anomena xarxes neuronals, amb les que se simula el comportament del cervell humà i com ho fa aquest per aprendre. Una tècnica matemàtica que modela, de forma molt simplificada, el funcionament de les neurones del cervell.

Exemples de l’aplicació de anàlisi d’imatges: detecció de raïm a la vinya per poder fer l’estimació de la verema.

La primera empresa que ha consolidat un acord per explotar aquesta tecnologia ha estat DroneAG. És una empresa britànica especialitzada en la utilització de drons per la gestió agrícola, que ha vist en aquest tipus de programari una eina imprescindible per millorar els seus serveis. L’empresa fa sobrevolar un dron per damunt d’una explotació agrícola i les imatges que es capten s’envien automàticament al núvol on s’analitzen a temps real. L’agricultor pot tenir informació de forma immediata i al seu mòbil, per exemple, del recompte de plantes, la detecció de males herbes, la detecció i estimació de fulles grogues, quin és el ritme de creixement del seus cultius per sectors o, fins i tot, les àrees de la plantació on hi ha una malaltia, amb un grau de precisió molt elevat. Aquesta informació és important per prendre decisions sobre accions en el camp.

L’empresa ha obtingut una llicència d’ús exclusiu d’aquesta tecnologia a nivell mundial per la seva aplicació en l’àmbit dels cultius de cereals. Però aquest software d’anàlisi d’imatge no només es pot emprar en el camp agrícola sinó que també té interès, per exemple, en el camp mèdic, ja que permet comparar imatges des de creixements cel·lulars fins a evolucions en tractaments cutanis. Una altra de les aplicacions que es desenvolupen se centra en l’àmbit del medi ambient on es pot emprar en un ventall molt ampli d’anàlisis, com per exemple la determinació de zones amb aigües marines contaminades, creixement dels boscos o inclús recompte d’aus migratòries.

Els ingressos que es rebin a la URV per la llicència d’ús del programa es reinvertiran en finançar noves recerques i compensar econòmicament els investigadors que l’han desenvolupat. Aquest software ha estat protegit mitjançant registre gràcies a la col·laboració de la Unitat de Valorització de la Fundació URV, que també ha participat en les negociacions de l’acord de llicència amb l’empresa.

Més informació a: https://episenses.com/

 

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV