Notes de premsa 20/12/2024

Càtedra UNESCO d’Habitatge: deu anys com a referent internacional en l’estudi i la promoció del dret a l’habitatge

La Càtedra va ser pionera ara fa una dècada i ha liderat iniciatives acadèmiques, socials i de recerca amb un impacte significatiu en les polítiques públiques i en l'accés a un habitatge digne

Un dels últims actes organitzats per la Càtedra, un fòrum sobre propietat horitzontal.

La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV celebra deu anys com a referent internacional en l’estudi i la promoció del dret a l’habitatge, liderant iniciatives acadèmiques, socials i de recerca i amb diverses fites remarcables assolides al llarg dels anys que han ajudat a les polítiques públiques i en l’accés a un habitatge digne.

La Càtedra és la primera i única al món del seu tipus i és sòcia de les Nacions Unides per implementar la seva Nova Agenda Urbana. Acull els treballs elaborats durant anys per investigadors interdisciplinaris i compta amb dotze socis públics i privats. Ha impulsat l’elaboració de sis lleis sobre habitatge, ha assessorat entitats públiques i privades i ha participat en 31 projectes de recerca competitius, tant nacionals com internacionals. Compta amb 18 investigadors i ha format més de 10.000 professionals en matèria d’habitatge. Des del 2013, els investigadors de la Càtedra han publicat 200 treballs en 15 països i han impartit 356 conferències en 32 països diferents.

Pròrroga del conveni amb la UNESCO

Durant aquest 2024 la Càtedra ha avalat el reconeixement de la UNESCO, que ha prorrogat el conveni fins al 31 de desembre de 2028, reconeixent així la seva continuïtat i excel·lència com a plataforma de recerca i innovació. Philippa Hughes, doctora de la Universitat de Liverpool (Regne Unit), s’ha incorporat a la Càtedra com a becària europea postdoctoral Marie Curie (MSCA CollabHOME). Aquesta beca, l’única concedida a la URV el 2024, va obtenir una qualificació excepcional del 98%, molt per sobre del llindar establert. La seva incorporació reforça l’àmbit internacional i interdisciplinari de la recerca en habitatge.

Sergio Nasarre, fundador de la Càtedra, ha estat nomenat Professor Distingit de la URV, un honor que reconeix la seva destacada trajectòria acadèmica, docent i investigadora. Aquest reconeixement, atorgat el novembre de 2024, en subratlla el lideratge en l’àmbit del dret a l’habitatge i la seva projecció global.

L’última comissió de seguiment que la Càtedra celebra anualment amb els seus socis.

La Càtedra ha intensificat les col·laboracions internacionals a través de la participació en la xarxa UNESCO Chairs group on Social Inclusion in Cities, liderada per la Càtedra UNESCO en Paisatge Urbà de la Universitat de Montréal. També ha coorganitzat un número especial sobre inclusió social a les ciutats i ha participat en la Jornada de Càtedres UNESCO de Catalunya, celebrada a Girona el 18 de novembre de 2024.

Per altra banda, s’ha convertit en un espai per al debat global amb l’organització a Tarragona, entre el 15 i el 17 de maig de 2024, del 7è International Research Forum on Multi-owned Properties (IFMOP). L’esdeveniment va reunir 36 ponents d’onze països de cinc continents al Centre Tarraconense El Seminari, per debatre sobre la propietat horitzontal i altres formes de convivència comunitària.

Finalment, el període 2023-2024 ha marcat també un rècord en l’impacte mediàtic de la Càtedra, amb gairebé 200 impactes en mitjans d’àmbit local, nacional i internacional, i un abast que ha superat 58 milions de persones.

Canvi en la sotsdirecció

La Càtedra UNESCO d’Habitatge ha anunciat durant la seva reunió anual un canvi en la sotsdirecció. A partir d’aquest any, Núria Lambea, que des del 2023 ha ocupat el càrrec, cedeix el relleu a Gemma Caballé, també membre de la Càtedra des dels seus inicis i reconeguda pel seu coneixement i experiència en l’àmbit de l’habitatge i amb una sòlida trajectòria en la recerca interdisciplinària.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV