Notes de premsa 09/02/2024

El projecte Platges Segures, entre els més innovadors i amb més impacte social segons el Pla de Doctorats Industrials

El doctorand de la URV Pablo Martin ha ideat eines per millorar la coordinació, l'efectivitat i la rapidesa dels serveis de socorrisme del litoral català

Pablo Martin, durant les proves del projecte Platges Segures

Aportar una visió científica per millorar i estandarditzar la seguretat i l’eficiència dels serveis de socorrisme. Aquesta era l’objectiu de partida del doctorand industrial de la Universitat Rovira i Virgili Pablo Martin, que ha ideat eines innovadores per millorar la coordinació, augmentar la rapidesa de les respostes i assignar de manera més efectiva els recursos en matèria de seguretat a les platges catalanes. És el projecte Platges Segures, que ha estat inclòs en el llistat de les iniciatives més innovadores i amb més impacte social del 2023 del Pla de Doctorats Industrials del Departament de Recerca i Universitats del govern català.  

Pablo Martin va detectar mancances en els serveis de salvament i socorrisme de les platges catalanes, amb pocs avenços els últims vint anys, falta d’un sistema centralitzat de coordinació i gestió, deficiència pel que fa a la informació precisa de les necessitats reals del territori, punts encara sense vigilància i cap normativa que fixi la quantitat de recursos humans i materials que cal destinar a cada platja, amb els ajuntament decidint segons el seu criteri o el pressupost disponible.  

Martin, amb l’impuls del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics de la URV (GRATET), al qual pertany, i la col·laboració d’Auditek, consultoria tècnica especialitzada en la gestió d’instal·lacions aquàtiques i platges, va iniciar el projecte el 2020 amb un exhaustiu estudi descriptiu dels serveis de salvament i socorrisme de les més de 500 platges del litoral català. Totes les dades es gestionen i s’analitzen a través d’un Sistema d’Informació Geogràfica que permet desenvolupar variables i models de gestió dels serveis. 

Per exemple, mitjançant la representació d’un mapa de calor, es poden identificar els punts de les platges amb més incidències, també en temps real, de manera que es millora enormement respecte els tradicionals llistats d’actuacions dels socorristes. En aquest sentit, l’aplicació Infoplatges permet georeferenciar les incidències i amplia les possibilitats d’anàlisi de les dades, ja que proporciona una informació detallada de densitats, distàncies, temps de resposta, quantitat de mitjans i recursos utilitzats…   

Aquestes aportacions científiques permeten millorar l’assignació de recursos i desenvolupar models de vigilància basats en variables com ara l’ocupació de la platja i la densitat dels incidents. Per exemple, permet determinar quantes torres de vigilància i quants socorristes calen, i en quins punts concrets és més eficient situar-los per tal que la resposta sigui més ràpida. Aquestes aplicacions ja s’han començat a utilitzar en algunes platges, en què s’espera una millora significativa dels serveis de socorrisme. 

Les dades recopilades i analitzades en el projecte han d’ajudar, també, a fer una millor gestió dels pressupostos en matèria de vigilància de les platges, que actualment estan més basats en la capacitat econòmica dels municipis que no pas en les necessitats reals de les platges, com el cas de les d’alta ocupació que pertanyen a ajuntaments petits que no tenen servei de socorrisme o és molt deficient. Amb les dades a la mà, és molt més fàcil saber quins i quants recursos cal destinar a cada platja, amb normatives estàndard supramunicipals, uniformes a tot el territori i, per tant, molt més eficients.  

Print Friendly, PDF & Email